Det Energipolitiske Udvalg 2009-10
EPU Alm.del
Offentligt
822587_0001.png
822587_0002.png
822587_0003.png
J.nr. 2010-238-0091Dato: 6. april 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 90 af 24. marts 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Husted (S).(Alm. del).
Troels Lund Poulsen/Marie Louise Hede

Spørgsmål:

Kan ministeren oplyse, hvorvidt det har indgået i beregningerne omkring afgiftsændringer-ne, at der vil være danske virksomheder, som vil lukke produktionen eller mindske produk-tionen som følge af energiafgifterne?

Svar:

Højere afgifter på energi vil medføre, at virksomheder ændrer adfærd. Den ændrede adfærdvil have miljøeffekter, men vil også have såkaldte struktureffekter.Miljøeffekten kommer i form af, at højere afgifter på fossil energi indebærer, at det blivermere attraktivt at anvende eksempelvis vedvarende energi frem for fossile brændsler, og atdet bliver mere attraktivt at investere i ny mere energieffektiv teknologi. Dette bidrager tilopfyldelse af målsætninger på klima- og energiområdet.En anden effekt er en struktureffekt. Umiddelbart vil en afgiftsforhøjelse på energi anvendti erhverv forringe virksomhedernes konkurrenceevne og dermed beskæftigelse i det mind-ste på kort sigt. På længere sigt vil konkurrenceevnen blive genskabt via, at lønnen ikke sti-ger lige så meget som ellers. På længere sigt vil højere afgifter på energi således ikke haveeffekt på beskæftigelsen under ét. I praksis er der dog stor spredning på, hvor meget energider anvendes i forhold til antal beskæftigede eller omsætning mv. Derfor vil der være entendens til, at de energiintensive virksomheder vil tegne sig for en mindre andel af beskæf-tigelsen mv. på længere sigt, og omvendt at de mindre energiintensive virksomheder viludgøre en større andel. I nogle brancher er alle virksomhederne mere energiintensive enddet gennemsnitlige niveau for alle brancher, og omvendt er der brancher, hvor alle er min-dre energiintensive.I en del tilfælde vil en mindre dansk produktion i energiintensive virksomheder blive erstat-tet af tilsvarende større produktion i andre lande, men i andre tilfælde vil den mindre pro-duktion i danske energiintensive virksomheder ikke blive erstattet af produktion i andrelande.Denne strukturændring bidrager ligeledes til opfyldelse af målsætninger og forpligtelser påklima- og energiområdet. I forbindelse medForårspakke 2.0blev der i øvrigt taget hensyntil de mest energiintensive processer, således at bl.a. cementproduktion fik en vidtgåendelempelse for de nye energiafgifter på procesenergi.I forbindelse med beregningerne tilForårspakke 2.0er der indregnet virkningerne af alletre effekter – vedvarende energi, energibesparelser og erhvervsstruktur på længere sigt.Struktureffekten er samlet set den mindste af de tre, men er ikke altid adskilt fra energispa-reeffekten, da der er anvendt en samlet forudsætning om, hvordan forbruget reagerer somfølge af summen af spareeffekten og struktureffekten.Det kan tilføjes, at selv om struktureffekten bidrager tydeligt til effekten på energiforbru-get, er den ikke særlig stor med hensyn til virkningen på beskæftigelsen brutto i de forskel-lige erhverv, og som nævnt er den 0, når man ser alle erhverv under ét.Side 2
Side 3