Det Energipolitiske Udvalg 2009-10
EPU Alm.del
Offentligt
822583_0001.png
822583_0002.png
J.nr. 2010-238-0091Dato: 6. april 2010
TilFolketinget - Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 89 af 24. marts 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Husted (S).(Alm. del).
Troels Lund Poulsen/Marie Louise Hede

Spørgsmål:

Er det ministerens opfattelse, at de pågældende virksomheder – som det tidligere er gjort –vil kunne energioptimere sig ud af de økonomiske og konkurrencemæssige udfordringer,det ændrede afgiftsniveau medfører?

Svar:

Danmark har forpligtet sig både nationalt og internationalt til at reducere energiforbrugetsamt øge andelen af vedvarende energi (VE). Nationalt har regeringen forpligtet sig i ener-giaftalen fra 2008, som bl.a. er indgået sammen med Socialdemokraterne. Af aftalen frem-går bl.a., at Danmark skal opnå en VE-andel på 20 pct. i 2011, og at bruttoenergiforbrugetskal falde med 4 pct. frem til 2020.VE-andelen måles i forhold til bruttoenergiforbruget. VE-andelen kan således øges på tomåder: ved at der anvendes mere vedvarende energi, eller ved at bruttoenergiforbruget fal-der. Dermed vil en uændret anvendelse af vedvarende energi men en stigning i bruttoener-giforbruget betyde, at VE-andelen falder. Det er en vigtig pointe i forhold til industriensenergiforbrug.Hidtil har procesenergi været fritaget for energiafgift. Hvis industrien øger forbruget afenergi til proces, betyder det alt andet lige, at VE-andelen falder. For at leve op til sine for-pligtelser vil regeringen være nødt til at øge støtten til vedvarende energi for blot at fasthol-de VE-andelen. Dermed kommer de danske skatteydere til at betale for de omkostninger,som øget energianvendelse i industrien påfører samfundet. Det virker ikke rimeligt, og der-for blev det i forbindelse med forårspakken besluttet, at der skal betales afgift af proces-energi.Afgifterne på procesenergi er fortsat betydeligt lavere end de afgifter, som eksempelvishusholdningerne betaler.Energiafgift på procesenergi vil uden tvivl medføre energibesparelser i erhvervslivet. Envurdering af, i hvor høj grad afgifterne påvirker konkurrencesituationen for de energiinten-sive virksomheder, må afvente undersøgelsen af konkurrenceforholdene for de energiinten-sive virksomheder, som kommer i 2011.
Side 2