Det Energipolitiske Udvalg 2009-10
EPU Alm.del
Offentligt
817564_0001.png
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
Energipolitisk Udvalg har i brev af 5. marts 2010 stillet mig følgende spørgsmål 80alm. del, stillet efter ønske fra Anne Grete Holmsgaard (SF), som jeg hermed skalbesvare.

Spørgsmål 80:

"Kan ministeren redegøre for, hvor store mængder overskudshalm der forventesproduceret de kommende år og som ikke nyttiggøres til energiformål?"

Svar:

Der kan være meget store årlige variationer på halmudbytterne, som kan variere optil 30 pct. mellem gode og dårlige halmår. Der har således været år, hvor landbrugetpå grund af lav efterspørgsel ikke har kunnet afsætte de forventede halmmængder,og der har været andre år, hvor kraftværkerne ikke har kunnet få leveret tilstrækkeli-ge halmmængder i tilstrækkelig kvalitet.Overordnet producerer Dansk landbrug ifølge Energistyrelsens ressourceopgørelserknap 6 mio. tons halm årligt, hvoraf knap 2 mio. tons anvendes i landbruget og godt 1mio. tons anvendes til energiproduktion. Af de resterende knap 3 mio. tons vil dervære en del, som kun er meget vanskeligt og dyrt tilgængeligt. Den ikke nyttiggjortemængde forventes gennemsnitlig at ligge i størrelsesordenen 2-2,5 mio. tons årligt,men der kan som sagt være meget store årlige variationer.
22. marts 2010J.nr.: 1003-0288
Med venlig hilsen
Lykke Friis