Det Energipolitiske Udvalg 2009-10
EPU Alm.del
Offentligt
779222_0001.png
779222_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
22. december 2009

Besvarelse af spørgsmål 33 alm. del stillet af Det Energipolitiske Ud-

valg den 15. december 2009 efter ønske fra Anne Grete Holmsgaard

(SF).

ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K

Spørgsmål 33

Hvori består den nuværende kontrol med, at nybyggeri og størrerenoveringer overholder kravene i bygningsreglementet omenergiforbrug?

Svar:

Det er bygherren, der er ansvarlig for, at et byggeri opføres i overens-stemmelse med bygningsreglementets bestemmelser. Med forslag til lovom ændring af byggeloven (energikrav til bygningsdele, bygherreansvarm.v.), som blev førstebehandlet af Folketinget den 8. december 2009,præciseres det, at den professionelle bygherre – dvs. entreprenøren – ererstatningsansvarlig, hvis han er skyld i, at byggeriet ikke er udført ioverensstemmelse med bygningsreglementet. Dette gælder således også,hvis bygningsreglementets bestemmelser om energiforbrug ikke er op-fyldt.Derudover følger det af lov om fremme af energibesparelser i bygningerog bekendtgørelse om energimærkning af bygninger, at der inden ibrug-tagning og færdigmelding af en nyopført bygning skal udarbejdes etenergimærke. Energikonsulenten udregner bygningens energiforbrug ef-ter de faktiske forhold og giver bygningen et energimærke. På den bag-grund tjekker energikonsulenten, om den færdige bygning overholder denpågældende energiramme.Energimærket skal sendes til kommunen, således at dette indgår i kom-munens behandling af færdigmeldingen og eventuel udstedelse af ibrug-tagningstilladelse.Kommunen har pligt til at påse, at anden lovgivning er overholdt, før dergives byggetilladelse samt ved anmeldelse. Det vil sige, at kommunenbl.a. har pligt til at sikre, at der foreligger et energimærke af den nye byg-ning. Ifølge byggeloven har kommunen desuden pligt til at gribe ind ogsøge et konstateret ulovligt forhold lovliggjort, hvis der er tale om et for-hold af en vis betydning. Da det tydeligt dokumenteres i energimærket,om bygningen opfylder den pågældende energiramme, er det let forkommunen at konstatere, om der er tale om et ulovligt forhold.
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
Hertil kommer, at kommunen, når det gælder kompliceret byggeri, skaludføre en teknisk byggesagsbehandling ved nybyggeri og renoveringer,der har karakter af ombygning. Dermed kontrolleres det i forbindelse medbyggesagsbehandlingen, og før der gives ibrugtagningstilladelse, ombyggeriet overholder alle dele af bygningsreglementet, herunder ogsåbygningsreglementets energikrav.Endelig fremgår det af bygningsreglementet, at kommunerne i 5 pct. afbyggesagerne skal foretage en såkaldt tæthedsprøve. Testen viser, ombyggeriet er konstrueret tilstrækkelig tæt, så forudsætningerne for atoverholde energirammen er til stede.