Det Energipolitiske Udvalg 2009-10
EPU Alm.del
Offentligt
781209_0001.png
781209_0002.png
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
Energipolitisk Udvalg har i brev af 9. december 2009 stillet mig følgende spørgsmål28 alm. del, som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål 28:

"Ministeren bedes kommentere henvendelse af 3. december 2009 fra Morten V.Petersen, Brancheforeningen for Husstandsvindmøller vedrørende nettopincippet forafregning af el, jf. EPU alm del - bilag 104"

Svar:

Skatteministeren har aftalt med de energipolitiske ordførere, at der skal etableres enteknologineutral ordning, således at alle VE-baserede anlæg med en eleffekt på 6kW eller derunder får mulighed for at ”lagre” elektricitet på elnettet i lighed med dengældende ordning for solceller.Det er efter elforsyningsloven muligt for enhver forbruger at tilslutte et elproduktion-sanlæg i egen installation og dermed helt eller delvis dække eget elforbrug. Denneafregningsform kaldes nettoafregning. Efter gældende regler opgøres det i overens-stemmelse med prisfastsættelsen på elmarkedet time for time, hvor meget anlæggethar produceret, og hvor stort forbruget har været. Der er således muligt at ”lagre”elproduktionen på nettet i op til en time. Er forbruget større end produktionen i timen,købes den manglende mængde hos elleverandøren, og er produktionen større endforbruget, sælges den overskydende mængde på elmarkedet. Hvis der er tale omVE-baseret elproduktion fås desuden pristillæg efter VE-lovens bestemmelser.Værdien af egenproduktionen svarer til de sparede omkostninger til køb af elektricitetsamt tilhørende afgifter og nettariffer, der i alt for en husholdning typisk udgør om-kring 1,50 kr/kWh. For en husstandsmølle afregnes den overskydende produktionmed 60 øre/kWh.For solceller under 6 kW blev der før etableringen af elmarkedet indført en særligform for nettoafregning, hvor opgørelsen af produktion og forbrug sker på årsbasis,svarende til at elnettet kan bruges som ”lager” i op til et år. Samtidig er der fritagelsefor afgifter for et forbrug svarende til leveringen til nettet.Da solcelleordningen ikke er tilpasset udviklingen i elmarkedet, vil en udvidelse afden eksisterende ordning til at omfatte flere anlægstyper være meget problemfyldt.7. januar 2010
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
Energistyrelsen har derfor i samarbejde med Skatteministeriet udarbejdet forslag tilen ny generel ordning tilpasset de gældende elmarkedsfunktioner samt den igang-værende udvikling med fjernaflæste timemålere og tilhørende forbrugsbaserede af-regning. Herefter kan alle små VE-anlæg nettoafregne på månedsbasis og samtidigopnå afgiftsfritagelse for forbruget af egenproduktionen.Forslaget, der ikke skal godkendes af EU, kan gennemføres ved en ændring af af-giftslovene og af nettoafregningsbekendtgørelsen.Skatteministeriet har oplyst, at man den 6. januar 2010 har sendt udkast til lovæn-dring og bekendtgørelsesændring i høring, herunder også til Brancheforeningen forHusstandsmøller. Det er herefter forventningen, at lovforslaget fremsættes i foråret2010.For husstandsmøller vil gennemførelsen af forslaget betyde, at en væsentlig størreandel af ejerens elforbrug end hidtil kan dækkes af vindmøllens produktion. Der ersåledes ikke tale om nogen form for forringelse, men tværtimod om gunstigere afreg-ningsvilkår.
Med venlig hilsen
Lykke Friis