Det Energipolitiske Udvalg 2009-10
EPU Alm.del
Offentligt
779822_0001.png
779822_0002.png
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
Energipolitisk Udvalg har i brev af 1. december 2009 stillet mig følgende spørgsmål23 alm. del, stillet efter ønske fra Anne Grete Holmsgaard, som jeg hermed skal be-svare.

Spørgsmål 23:

"Det ønskes oplyst, om der er kommet konkrete resultater ud af de drøftelser,der har været mellem naturgasselskaberne og Dansk Fjernvarme om at findefælles faste regler for fremtidig konvertering fra naturgas til andre varmekilder, jf.artiklen i Ingeniøren den 12. september 2008: "Naturgasselskaber forsinkermiljøvenlig fjernvarme", hvor det fremgår, at "Fjernvarmesektorens organisation,Dansk Fjernvarme, aner en opblødning i "krigen", og ifølge direktør JørgenJørgensen snakker man nu uformelt med gasselskaberne om at finde frem tilfælles og faste regler for fremtidige konverteringer." "

Svar:

Energistyrelsen har modtaget et brev af 18. september 2009 fra Dansk Fjernvarmeog naturgasselskaberne, hvoraf det fremgår, at:“Dansk Fjernvarme og naturgasselskaberne (HNG/Midt-Nord, DONG Gas Distributi-on og Naturgas Fyn) er enige om, at det vil være en fordel med klare retningslinjer forkompensationsbetaling, når varmeområder omlægges fra naturgasforsyning til fjern-varmeforsyning, eller ved brændselsskift på et varmeværk/kraftvarmeværk.Selskaberne er enige om, at sådanne retningslinjer er et vigtigt element for at gen-nemføre Regeringens fremlagte vision om – ud fra samfundsøkonomiske beslut-ningskriterier – at erstatte naturgasforsyning med fjernvarme uden samtidig at forryk-ke den økonomiske balance for de resterende naturgaskunder.Parterne har i de seneste måneder drøftet indholdet i en sådan aftale, og er genereltenige om kriterierne for, hvornår et kompensationsbeløb kan komme på tale.Derimod har parterne ikke kunne blive enige om grundlaget for beregningen samtstørrelsen af kompensationsbeløbet. Blandt andet som en følge af den store forskel ide 3 naturgasdistributionsselskabers økonomi har det derfor ikke været muligt at op-nå enighed om en landsdækkende aftale.”På grund af, at det ikke har vist sig muligt, at de relevante parter opnår enighed omkompensation ved konvertering, mener jeg der kan være behov for klarere regler
Dato 23. december2009
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
herom. Derfor har jeg igangsat det lovforberedende arbejde til ændring af varmefor-syningsloven, hvorved der bliver hjemmel til at fastsætte regler om indregning af om-kostninger til kompensation ved konvertering fra individuel naturgasforsyning til fjern-varme i varmeprisen.Lovændringen er planlagt fremsat i februar 2010. Der vil i givet fald være behov for atudmønte hjemlen hurtigst muligt herefter. Men jeg ser da gerne, at parterne fortsæt-ter drøftelserne med henblik på at finde en fælles løsning.Det er i øvrigt min holdning, at det - trods eventuelle klarere regler for en rimeligkompensation - fortsat skal være kommunens afgørelse, om kompensation er en for-udsætning for godkendelse af et givent projekt.
Med venlig hilsen
Lykke Friis