Det Energipolitiske Udvalg 2009-10
EPU Alm.del
Offentligt
895603_0001.png
895603_0002.png
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
Energipolitisk Udvalg har i brev af 3. september 2010 stillet mig følgende spørgsmål211 alm. del, stillet efter ønske fra Per Husted (S), som jeg hermed skal besvare.29. september 2010

Spørgsmål 211:

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 27. august 2010 fra Peter Holm,Aalborg, vedrørende frit brændselsvalg, jf. EPU alm. del - bilag 362"

Svar:

Grøn Vækst 2.0 aftalen fra 9. april i år indeholder et initiativ om, at små kraftvarme-værker op til 2 MW skal have mulighed for at skifte fra produktion af kraftvarme pånaturgas til ren fjernvarme på biomasse (dvs. halm og træ). Grænsen på 2 MW er foret værks samlede kapacitet til produktion af el og varme – dvs. den indfyrede effekt.Peter Holm foreslår i sin henvendelse af 27. august i år til Folketingets EnergipolitiskeUdvalg, at flere værker skal kunne etablere et varmeanlæg op til 1 MW i varmekapa-citet. Det skal kombineres med et krav om, at værkerne skal bibeholde deres natur-gasfyrede kraftvarmeværk, som kan producere el, når markedsprisen er høj og der-med attraktiv. Der er ikke angivet nogen grænse for, hvor store værkerne højst måvære for at kunne etablere en biomassekedel på op til 1 MW i varmekapacitet. PeterHolm er konsulent i Rambøll og har i den egenskab medvirket til udarbejdelse af envarmeplan for Mariagerfjord Kommune, hvor der er en del barmarksværker.Et værk med 1 MW varmekapacitet har flere varmekunder end et kraftvarmeværk på2 MW indfyret kapacitet, da både el- og varmekapacitet indgår i den indfyrede effekt.Som en tommelfingerregel forsyner et værk med en varmekedel på 1 MW omkring150 husstande med varme, mens et kraftvarmeværk med en indfyret kapacitet på 2MW typisk forsyner 100 husstande med varme og sender derudover sin elproduktionud på el-nettet.Hvis værkerne tillades at etablere et friere brændselsvalg på en supplerende varme-kedel på op til 1 MW i varmekapacitet, vil det ifølge Peter Holm indebære flere forde-le: 1) Forbrugerne på især de små værker vil kunne opnå en lavere varmepris, ognetop de små værker har relativt høje varmepriser, 2) CO2-udledningen vil blive min-dre, da værkerne anvender mere vedvarende energi.3) Den danske naturgas vil des-uden vare længere. 4) Det bibeholdte kraftvarmeværk vil endvidere fungere som re-gulerkraft, når der er behov for mere el i perioder med begrænset vind.
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
Peter Holm ønsker ikke større varmekedler end 1 MW i varmekapacitet. Det skyldes,at de relativt store værker da kan få en interesse i at opsige kontrakter om at aftageoverskudsvarme, hvilket vil være samfundsmæssigt uhensigtsmæssigt. Det kan ogsåbremse etableringen af nye biogasanlæg og solvarmeanlæg, da et værk med over 1MW i varmekapacitet vil kunne udkonkurrere disse bæredygtige energiformer. Endvi-dere vil det iflg. Peter Holm mindske samproduktionen af el og varme på de decen-trale værker, og naturgasselskabernes gæld vil blive afviklet i et langsommere tempo.Jeg er langt hen ad vejen enig med Peter Holm. De samme begrundelser lå bagGrøn Vækst 2.0 aftalen, som regeringen indgik med Dansk Folkeparti. Vi fastsattegrænsen for et friere brændselsvalg til 2 MW indfyret kapacitet, da vi mente at oppo-sitionen ved blandt andet Socialdemokraterne og Socialistisk Folkeparti ikke kunnesige nej til denne udstrakte hånd. Såfremt oppositionen er interesseret i et frierebrændselsvalg med varmekedler op til 1 MW i varmekapacitet, er vi parat til at drøftedet.
Med venlig hilsen
Lykke Friis