Det Energipolitiske Udvalg 2009-10
EPU Alm.del
Offentligt
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
Energipolitisk Udvalg har i brev af 17. august 2010 efter ønske fra Henrik Dam Kri-stensen stillet mig følgende spørgsmål nr. 198 alm. del, som jeg hermed skal besva-re.Spørgsmål nr. 198:
"Kan ministeren oplyse, om der i Danmark er gældende standarder for, hvordande stadigt mere populære LED-baserede belysningsprodukter skal testes ogmærkes for at sikre reel information til forbrugerne og undgå, at der opbyggesmistillid til LED-baserede belysningsprodukter?"Svar:
LED belysningsprodukter er ikke omfattet af særlige danske standarder eller reglerhverken for afprøvning eller for mærkning.LED produkter er omfattet af EU’s krav om energimærkning og krav om detaljeredeoplysninger om energiforbrug, levetid mv. (forordning 244/2009 af 18. marts 2009 omgennemførelse af Europa-Parlamentet og Rådets direktiv 2005/32/EF for så vidt an-går krav til miljøvenligt design af ikke-retningsbestemte lyskilder i boliger). Disse kravventes i 2011 suppleret med tilsvarende EU-krav til retningsbestemte lyskilder (spot-lamper, reflektorlamper mv., heraf mange LED-produkter).LED-baserede belysningsprodukter undergår en hastig udvikling. De første produkterkom på markedet i starten af 1990’erne. LED-teknologiens ydeevne er i dag bedreend lavenergipærer og lysstofrørs. Det forventes, at teknologien i fremtiden vil domi-nere markedet for lyskilder.Der findes en del dansk information om LED, rettet til forbrugerne.Elsparefonden (nu Center for Energibesparelser) har således udarbejdet pjecen”Lysdioder til belysning 2010 - status for fremtidens lyskilde”, som giver oversigtlig in-formation og introduktion til LED. Elsparefonden (nu Center for Energibesparelser)har også opstillet en omfattende liste med eksempler på LED-produkter, både somarmaturer og som pærer med både standardgevind og sokler.
Dato: 13. sept. 2010J.nr. 1003-0363
Med venlig hilsen
Lykke Friis