Det Energipolitiske Udvalg 2009-10
EPU Alm.del
Offentligt
869614_0001.png
869614_0002.png
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
Energipolitisk Udvalg har i brev af 17. juni 2010 stillet mig følgende spørgsmål 172alm. del, stillet efter ønske fra Per Clausen (EL), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål 172:

"Vil ministeren redegøre for indholdet af EU’s nye certificeringsregler for bæredygtigproduktion af biobrændsel, de kontrolforanstaltninger, der indføres for at sikre kon-trollen med den certificerede produktion, og konsekvenserne for den ikke-certificerede produktion af biobrændsel?"

Svar:

Ifølge VE-direktivet må energi fra biobrændstoffer og flydende biobrændsler kun ta-ges i betragtning ved opgørelse af overholdelsen af de nationale mål i direktivet, hvisde opfylder bæredygtighedskriterierne i direktivet.Kommissionen har den 10. juni 2010 vedtaget en afgørelse og to meddelelser, somisær fokuserer på bæredygtighedskriterierne for biobrændstoffer, og hvad der skalgøres for at kontrollere, at der kun anvendes bæredygtige biobrændstoffer. Det frem-går heraf blandt andet, at de økonomiske aktører kan påvise, at bæredygtighedskrite-rierne er opfyldt enten ved at indgive oplysninger i overensstemmelse med de krav,der er stillet i den enkelte medlemsstat, eller ved at anvende en frivillig ordning god-kendt af Kommissionen, eller ved at påvise overensstemmelse med betingelserne ien bilateral eller multilateral aftale, som EU indgår med tredjelande, og som Kommis-sionen har godkendt.I den ene af de nævnte meddelelser er det nærmere beskrevet, hvilke krav Kommis-sionen vil stille til frivillige ordninger, for at Kommissionen kan godkende disse. Et afde vigtigste kriterier er, at alle led i produktionskæden – landbruger, fabrik, forhandlerm.v. – skal undersøges af et uafhængigt og kvalificeret kontrolorgan. Det fremgår afmeddelelsen, at kravet om kontrol ved uafhængigt kontrolorgan ligeledes vil blive ta-get i betragtning i forbindelse med Kommissionens godkendelse af bilaterale ellermultilaterale aftaler med tredjelande.I Danmark er der med lov om biobrændstoffer indført krav om iblanding afbiobrændstoffer i brændstof til transport. Ifølge loven skal en virksomhed, som sæl-ger brændstoffer til landtransport, sikre, at biobrændstoffer udgør mindst 5,75 pct. afdet samlede, årlige salg. Kravet indfases gradvist i 2010 og 2011 og gælder fuldt ud i2012.j.nr. 1003-0351
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
Ved opfyldelse af lovens krav om 5,75 pct. biobrændstoffer kan alene medregnesbiobrændstoffer, som overholder bæredygtighedskriterierne i VE-direktivet. En virk-somhed skal ifølge bekendtgørelsen om bæredygtige biobrændstoffer dokumentere,at der er etableret en uafhængig kontrol, og den skal sikre en tilstrækkelig standardfor den uafhængige kontrol. Dette vil dog ikke være nødvendigt, hvis virksomhedendokumenterer, at biobrændstofferne er omfattet af en frivillig kontrolordning eller enbilateral eller multilateral aftale, som er godkendt af Kommissionen.Hvis en virksomhed ikke kan dokumentere, at der er etableret en uafhængig kontrolaf tilstrækkelig standard, og heller ikke dokumenterer, at biobrændstofferne er omfat-tet af en frivillig kontrolordning eller aftale godkendt af Kommissionen, vil de pågæl-dende biobrændstoffer ikke kunne indgå ved opfyldelse af målsætningen om 5,75pct. biobrændstoffer i brændstoffer til landtransport i henhold til bekendtgørelsen.
Med venlig hilsen
Lykke Friis