Det Energipolitiske Udvalg 2009-10
EPU Alm.del
Offentligt
764032_0001.png
764032_0002.png
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
Energipolitisk Udvalg har i brev af 6. november 2009 stillet mig følgende spørgsmål16 alm. del, som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål 16:

"I forlængelse af EPU alm. del - spm. 13 bedes ministeren redegøre for, om deoplysninger, der fremkommer i Foreningen Danske Kraftvarmeværkers notat af 29.oktober 2009, jf. EPU alm. del - bilag 38, kan verificeres af de andre interessenter."

Svar:

I forlængelse af besvarelsen af alm. del – spm. 13 har Energistyrelsen forelagtForeningen Danske Kraftvarmeværkers notat af 29. oktober 2009 for parterne iaftalen om energiselskabernes energispareindsats. Energistyrelsen har modtagetfølgende svar:Fra Dansk Energi:” Energispareaftalen er en udmøntning af den energipolitiske aftale af februar2008. Den energipolitiske aftale præciserer, at energiselskabernes indsats ermålrettet slutforbruget og dermed ikke i første række realisering af besparelser ibruttoenergiforbruget og altså heller ikke besparelser i energiproduktionen.Dansk Energi har intet imod at ændre den grundforudsætning, da der kan væregod fornuft i at øge effektiviteten også i energiproduktionen eksempelvis i fjern-varmesystemet ved tilkobling af gartnerier til fjernvarmenettet. Det er imidler-tid vigtigt for os, at energispareindsatsen styres efter generelle principper såledesat alle kunder og teknologier kan konkurrere med hinanden. Vi vil der-for foretrække, at indførelsen af et nyt princip gennemføres generelt. Dette erimidlertid en ganske radikal ændring i forhold til den gældende aftale, og en så-dan ændring kræver et nyt analytisk grundlag. Dansk Energi bistår gerne med atfå analyseret konsekvenserne af en generel justering af principperne for sekto-rens energispareindsats.Vi skal dog samtidigt gøre opmærksom på, at den nuværende aftaletekst errundsendt til godkendelse i vores respektive besluttende organer. En eventuel ju-stering på dette punkt bør således alene ske via et tillæg til den aftale som vormedlemskreds har forholdt sig til.”Dato 26. november 2009DEP j.nr. 1003-0246
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Fra Dansk Fjernvarme:” Dansk Fjernvarme vurderer ethvert tiltag, som kan sikre, at flere ejendomme -uanset deres anvendelse - konverteres fra individuelle fossile brændsler til fjern-varme – især på overskuds- og affaldsvarme – som værende positivt for miljøetog samfundet.”Fra HNG/Naturgas Midt-Nord:”I aftalens bilag 1 pkt. 3 er det fastslået, at en virksomhed kan levere overskuds-varme ind på et fjernvarmesystem, og den leverede mængde overskudsvarmebetragtes som en tilsvarende energibesparelse i virksomheden, og da konse-kvensen er et reduceret brændselsforbrug i fjernvarmesystemet og dermed redu-cerer bruttoenergiforbruget. Den opnåede energibesparelse kan indberettes afdet net - eller distributionsselskab, som har været involveret i projektet.Derfor må den naturlige konsekvens også være, at energibesparelser - et redu-ceret brændselsforbrug - der er opnået i en virksomhed ved at udnytte reel over-skudsvarme fra et affaldsforbrændingsanlæg, kan indberettes som realiseredeenergibesparelser af det net - eller distributionsselskab, der har været involveret iprojektet.”Energi- og olieforum.dk har oplyst, at de tilslutter sig svaret fra HNG/Naturgas Midt-Nord.Ovenstående synspunkter understreger behovet for – således som det fremgår afbesvarelsen af spm. 13 - at gennemføre en undersøgelse, som skal afklare problem-stillingen nærmere, inden der i givet fald gennemføres ændringer af aftalen om ener-giselskabernes energispareindsats.
Side 2
Med venlig hilsen
Lykke Friis