Det Energipolitiske Udvalg 2009-10
EPU Alm.del
Offentligt
872512_0001.png
872512_0002.png
J.nr. 2010-713-0045Dato: 1. juli 2010
TilFolketinget – Energipolitisk Udvalg
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 159 af 11. juni 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Ida Auken (SF).(Alm. del).
Troels Lund Poulsen/K.- H. Ludolph
Spørgsmål:Af redegørelsen fremgår videre: "Den 8. juli 2009 deltog SKAT i et møde iAmsterdam om momskarruselsvig ved handel med CO2-kvoter og CO2-kreditter. Mødet varindkaldt af de nederlandske skattemyndigheder, og foruden Danmark deltog Storbritannien,Spanien og Belgien samt en repræsentant fra EU Kommissionen, TAXUD. På mødet gen-nemgik Nederlandene, Storbritannien og Spanien nogle scenarier, hvor der var indikationerpå, at der foregik momskarruselsvindel ved grænseoverskridende handel med CO2-kvoter,og hvor også kvotekonti i det danske kvoteregister tilsyneladende var involveret."a) Hvilket omfang havde den svindel via det danske register, som SKAT blev orienteret omden 8. juli 2009?b) Var det både Holland, Storbritannien og Spanien, der orienterede om, at de var berørt afsvindel via det danske register?c) Hvordan har man efterfølgende håndteret de involverede konti?
Svar:Som det fremgår af redegørelsen, gennemgik Nederlandene, Storbritannien og Spani-en nogle scenarier, hvor der var indikationer på, at der foregik momskarruselsvindel vedgrænseoverskridende handel med CO2-kvoter, og hvor også kvotekonti i det danske kvote-register tilsyneladende var involveret.
Som nævnt var der tale om, at de pågældende lande gennemgik nogle eksempler på muligemomskarruselsvigssager. Udveksling af oplysninger om konkrete sager foregår imidlertidikke på sådanne møder, men sker i henhold til internationale aftaler herom og via de enkel-te landes kompetente myndigheder.Som det fremgår af mit svar på spørgsmål 156 modtog SKAT de første bistandsanmodnin-ger fra Holland den 17. juni 2009. Efterfølgende har SKAT modtaget og besvaret bistands-anmodninger fra flere EU-lande, herunder Storbritannien og Spanien. Hvorvidt disse an-modninger har haft direkte forbindelse til de eksempler, der blev gennemgået på mødet, vi-des ikke med sikkerhed.SKAT har oplyst, at man ikke ud fra de eksempler, der blev gennemgået på mødet, kan ud-lede noget om størrelsen eller omfanget af eventuel momssvig begået via det danske kvote-register.Ved samrådet den 27. maj 2010 lovede jeg udvalget at fremskaffe nærmere oplysninger omomfanget af momssvig ved handel med CO2-kvoter på EU-plan, herunder også om der ernye oplysninger om danske forhold i den forbindelse. Jeg kan oplyse, at denne undersøgel-se allerede er påbegyndt, men at SKAT stadig afventer en lang række svar fra udlandet m.v.På den baggrund vurderer SKAT, at det først er realistisk at have et samlet overblik medioseptember 2010. Jeg vil naturligvis orientere udvalget, når jeg har modtaget resultatet af deundersøgelser, SKAT i øjeblikket foretager.
Side 2