Det Energipolitiske Udvalg 2009-10
EPU Alm.del
Offentligt
873406_0001.png
873406_0002.png
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
Energipolitisk Udvalg har i brev af 4. juni 2010 stillet mig følgende spørgsmål 153alm. del, stillet efter ønske fra Per Dalgaard (DF), som jeg hermed skal besvare.5. juli 2010

Spørgsmål 153:

"Ministeren oplyser i EPU alm. del - svar på spm. 106: "Da det næsten ikke kosternoget at have en vindmølle til at producere i forhold til at standse den, vil vindmøllertypisk byde ind på Nordpool med en pris meget tæt på nul øre/kWh." Vil ministerenpå den baggrund oplyse, om det er et forretningsprincip, DONG Energy egenrådigthar fastsat, at man her har et produktionsapparat, hvor de almindelige omkostningerfor et sådant så som afskrivning, vedligeholdelse og variable omkostninger ikkeafspejles i den salgspris, varen sælges til?"

Svar:

I elmarkedet får alle producenter samme pris for den elektricitet, de leverer. Selv omen vindmølleejer byder ind til en pris på nul, vil vedkommende således modtage denaktuelle markedspris. Den eneste praktiske betydning af en budpris er, at hvis afreg-ningsprisen kommer under denne pris, kan produktionen standses.Det er et almindeligt forretningsprincip for produktionsvirksomheder, at produktionenopretholdes så længe indtægten dækker de variable omkostninger ved produktionen.I alle situationer hvor dette gælder, er det en bedre forretning for producenten at pro-ducere, end at lade produktionsudstyret stå ubenyttet.For at drive en sund forretning skal produktionen over tid give tilstrækkeligt afkast tilat dække afskrivning og faste omkostninger, men dette er ikke afgørende for drifts-beslutningen i den enkelte situation.Som jeg angav i mit svar på EPU alm. del spm. 106, er de variable omkostninger vedat have en vindmølle til at producere meget små. Det dækker over, atvindmølleejeren har næsten samme udgifter ved at lade møllen stå ubenyttet somved at lade den producere.Derfor er det økonomisk fordelagtigt for ejeren at lade vindmøllen producere ved allepositive elpriser, selv om vedkommende på langt sigt er afhængig af en højeregennemsnitlig elpris for at dække afskrivning og andre faste omkostninger.
J.nr. 1003-0347
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
Med venlig hilsen
Lykke Friis