Det Energipolitiske Udvalg 2009-10
EPU Alm.del
Offentligt
869647_0001.png
869647_0002.png
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
Energipolitisk Udvalg har i brev af 4. juni 2010 stillet mig følgende spørgsmål 152alm. del, som jeg hermed skal besvare.Dato: 24. juni 2010

Spørgsmål 152:

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 2. juni 2010 fra Kappelgruppen ved-rørende vindmølleforsøgsplads i Kappel, jf. EPU alm. del. – bilag 297”

Svar:

I den netop vedtagne lov om testmøllerne ved Østerild blev der under lovforslagetsbehandling indsat en særlig mulighed for, at ejere af ejendomme beliggende indenfor 1,5 km fra testcenteret kan forlange, at staten overtager deres ejendom til ennærmere fastsat pris. I henvendelsen af 2. juni 2010 fra Kappelgruppen argumente-res for, at ejere af ejendomme ved Kappel bør have samme rettigheder, da der eftergruppens opfattelse ikke er den store forskel på generne fra møllerne i Østerild oggenerne fra de kommende vindmøller ved Kappel.Jeg har naturligvis stor forståelse for, at opstilling af store vindmøller kan give anled-ning til bekymring for tab hos de berørte boligejere. For at sikre disse ejere har rege-ringen i 2008 indgået et bredt energipolitisk forlig, som bl.a. indebærer, at opstillere afvindmøller fuldt ud skal erstatte det tab, som opstilling af vindmøller påfører ejere iområdet. Reglerne om denne såkaldte værditabsordning findes nu i lov om fremmeaf vedvarende energi, som ligeledes er vedtaget med et bredt flertal.Rammebetingelserne for opstilling af vindmøller, herunder forholdet til naboer, er så-ledes fastlagt af et bredt flertal i Folketinget og kan kun ændres ved lov, hvilket kræ-ver tilslutning fra forligspartierne. Vindmølleprojektet ved Kappel var kendt inden ved-tagelse af disse regler om værditabsbetaling til naboer til nye vindmøller, og jeg harderfor ikke baggrund for at søge politisk tilslutning til ændring af det gældende regel-grundlag med henblik på at tage særlige hensyn til boligejere ved Kappel.Jeg kan tilføje, at Energinet.dk har oplyst, at 55 boligejere i området ved Kappel alle-rede har indgivet krav om værditabsbetaling efter bestemmelserne i lov om vedva-rende energi, og der er således tale om verserende sager, som nu skal behandles afden taksationsmyndighed, der er nedsat i henhold til VE-loven.
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
Med venlig hilsen
Lykke Friis