Det Energipolitiske Udvalg 2009-10
EPU Alm.del
Offentligt
766555_0001.png
766555_0002.png
Det Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
1. december 2009
Energipolitisk Udvalg har i brev af 6. november 2009 stillet mig følgende spørgsmål14 alm. del, som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål 14:

”Ministeren bedes kommentere det materiale, udvalget modtog i forbindelsemed foretræde fra DBDH (Danish Board of District Heating) den 5. november2009, jf. EPU alm. del - bilag 45.”

Svar:

Materialet fra Danish Board of District Heating (DBDH) var dels et dokument af3. november 2009 fra konferencen District Energy Climate Summit, som blevholdt i København, og dels print af en præsentation med noter.Jeg er enig med DBDH i, at det danske fjernvarmesystem har haft en afgøren-de positiv betydning for energiforbrug og udledning af CO2ved at nyttiggørevarme, der ellers var gået til spilde. Det glæder mig, at DBDH gør et godt styk-ke arbejde for at udbrede de gode erfaringer fra Danmark med fjernvarme tilden øvrige verden.Af materialet fremgår, at der er store muligheder for industrien for levering affjernvarme- og fjernkølingssystemer i udlandet. I Mellemøsten skal en alleredeinstalleret fjernkølingskapacitet, der i dag er 100 gange større end i Danmark,således mere end tredobles inden 2015, oplyser DBDH. Her hægtes vi imidler-tid af som nation, hævder DBDH, hvis den meget begrænsede fjernkølelov ik-ke gøres mere fleksibel og dermed skaber en solid dansk reference.Jeg finder, at vi med lov af 17. juni 2008 om fjernkøling har skabt et godtgrundlag for at gennemføre projekter med fjernkøling i Danmark. Vi har medloven sidestillet kommuner med private virksomheder og dermed skabt grund-lag for en sund konkurrence i markedet.
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
Loven om fjernkøling blev gennemført som opfølgning på den energipolitiskeaftale af 21. februar 2008. Af aftalen fremgik, at de kommunalt ejede fjernvar-meselskaber skulle gives mulighed for fjernkølingsaktiviteter i selskaber, der erøkonomisk adskilt fra fjernvarmeaktiviteterne.
Med venlig hilsen
Lykke Friis