Det Energipolitiske Udvalg 2009-10
EPU Alm.del
Offentligt
KLIMA- OG ENERGIMINISTERIET
MINISTEREN
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
Dato: 7. juni 2010J nr. 1003-0333
Energipolitisk Udvalg har i brev af 12. maj 2010 stillet mig følgende spørgsmål 137 alm. del, som jeghermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen (EL)Spørgsmål 137:
"Mener ministeren, det er rimeligt, at Bornholm nu to gange inden for fem måneder er blevet ramt af entotal elafbrydelse, og hvad vil ministeren gøre for at give bornholmerne en bedre elforsyningssikker-hed?"Svar:
Den 10. januar 2010 var der en mindre stømafbrydelse på Bornholm, som ramte omkring 10 % af for-brugerne. Forsyningen til disse forbrugere blev hurtigt genetableret. Afbrydelsen skyldtes udfald af sø-kablet til Sverige, idet et skibsanker beskadigede kablet. Den næste måned blev hele forbruget produce-ret lokalt på øen, indtil kablet igen kunne sættes i drift. Den 12. maj 2010 faldt søkablet igen ud. Detskyldtes et lynnedslag i det svenske net. Hele Bornholm var kortvarigt uden strøm. De første forbrugerehavde strøm igen efter 5 minutter og de sidste efter ca. 1½ time.Elforsyningen på Bornholm sker via et kabel til Sverige og forskellige produktionsanlæg på øen. Det me-ste af strømmen importeres via kabel, da omkostningerne hertil typisk er lavere end lokal produktion. Etkraftvarmeværk i Rønne er i drift det meste af året, når det skal levere varme til byens fjernvarmenet.Kraftvarmeværket er specielt designet, så det om nødvendigt kan levere en stor elproduktion. Desudenfindes i Rønne to større dieselanlæg, der fungerer som hurtig reserve, fx når søkablet falder ud. Det nye-ste dieselanlæg blev sat i drift i 2007 og er etableret af Energinet.dk, der også ejer søkablet til Sverige.Det blev besluttet at etablere dette anlæg efter søkablet i 2005 blev ødelagt af et skibsanker.Elproduktion på Bornholm er således tilstrækkelig og udformet til at imødekomme de særlige situatio-ner, der kan opstå ved elforsyning af en ø. Det kan dog ikke helt undgås, at der opstår kortere afbrydel-ser ved udfald af fx kablet. Det er ikke kun på Bornholm, at der ind i mellem sker strømafbrydelser. Igennemsnit er den danske elforbruger uden strøm i ½ time/år. Nogle år uden afbrydelser og i andre åropleves lidt længere afbrydelser. Samlet set mener jeg, at eksisterende foranstaltninger på Bornholm tilsikring af forsyningssikkerheden er tilstrækkelige, og at der ikke p.t. er behov for at tage yderligere initi-ativer i den forbindelse.
Med venlig hilsen
Lykke FriisKLIMA- OG ENERGIMINISTERIETStormgade 2-61470 København KTlf33 92 28 00Fax 33 92 28 01E-mail: [email protected]www.kemin.dk