Det Energipolitiske Udvalg 2009-10
EPU Alm.del
Offentligt
853698_0001.png
853698_0002.png
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
Energipolitisk Udvalg har i brev af 7. maj 2010 stillet mig følgende spørgsmål 134alm. del, stillet efter ønske fra Ida Auken (SF), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål 134:

"Fastholder ministeren, at der ikke er noget, der taler for, at Danmark er centrumfor den momssvig med CO2-kvoter, der er foregået på EU-plan?"

Svar:

Hvorvidt Danmark skulle være centrum for momssvig med CO2-kvoter er en vurde-ring for skatteministeren. Jeg vil derfor også denne gang lade ham vurdere dettespørgsmål. Jeg har derfor forelagt spørgsmålet for skatteministeren, som har oplystfølgende:”Klima- og Energiministeriet har anmodet Skatteministeriet om et bidrag til besvarel-sen af spørgsmål 134 fra Folketingets Energipolitiske Udvalg vedrørende momssvigved handel med CO2-kvoter. Klima- og Energiministeriet oplyser i den forbindelse, atder i klima- og energiministerens tidligere svar på S525 af 8. december 2009, henvi-ses til skatteministerens besvarelse den 2. december 2009 af spørgsmål nr. 1 til lov-forslag nr. L19 til Skatteudvalget. Skatteministeren oplyste i sit svar, at …”Det er kor-rekt, at det danske kvoteregister er stort, men det er ikke SKATs opfattelse, at der iDanmark foregår forholdsmæssigt mere svig, end i de øvrige EU-lande. Der er såle-des ikke noget, der taler for at Danmark skulle være centrum for den momssvig derforegår på EU-plan…”.Spørgsmålet, der blev stillet mellem 2. og 3. behandlingen af lovforslag L19, der bl.a.indeholdt en bestemmelse om at indføre omvendt betalingspligt for moms ved handelmed CO2-kvoter og CO2-kreditter, lød således:”Ministeren bedes kommentere artiklen ”Danmark er paradis for klima-svindlere” iEkstra Bladet den 1. december 2009, hvor det bl.a. beskrives, at der med afsæt iDanmark sker momskarruselsvindel i milliardklassen ved handel med CO2-kvoter.Det ønskes herunder oplyst, om lovforslaget sikrer, at der ikke sker momskarrusel-svig ved handel med CO2-kvoter og CO2-kreditter med tab for den danske statskassetil følge.”Svaret bygger selvsagt på den viden og de vurderinger, som SKAT havde på det på-gældende tidspunkt. SKAT havde på daværende tidspunkt ikke noget grundlag for at
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
konkludere, at Danmark skulle være centrum for svindelen i hele Europa, sådan somdet blev fremstillet i pressen.SKAT har siden begyndelsen af juli måned 2009, efter aftale med Energistyrelsen,haft forespørgselsadgang til transaktionsdataene i det danske kvoteregister. I begyn-delsen af september 2009 fik nogle udvalgte medarbejdere i SKAT en on-line adgangtil kvoteregisteret, således at SKAT kunne begynde at foretage egne risikoanalyserog effektivisere udvekslingen af kontroloplysninger med andre lande.Adgang til det danske kvoteregister giver imidlertid ikke indblik i, hvad der foregår aftransaktioner i andre landes kvoteregistre, ud over at man kan identificere til- og af-gangen af kvoter fra kvotekonti i det danske kvoteregister til kvotekonti i et andetlands kvoteregister. SKAT kan således ikke se, hvad der handles i og imellem andrelandes kvoteregistre. Det er derfor ikke muligt at sige noget om størrelsen af eller om-fanget af aktiviteten i de øvrige EU-landes kvoteregistre.Skatteministeriet er bekendt med, at det europæiske politisamarbejde Europol i de-cember 2009 skønnede, at der kunne være tale om momssvig for ca. 38 mia. kr. vedhandel med CO2-kvoter på EU-plan.SKAT har naturligvis fulgt med i den udvikling, der er foregået siden december ogfrem til nu. Dette gælder også de ændringer i kvoteregisteret, som Energistyrelsenhar gennemført. SKAT har endvidere udvekslet en lang række kontroloplysninger omhandel med CO2-kvoter med skatte- og afgiftsmyndighederne i andre lande.I betragtning af de seneste presseoplysninger om politiets undersøgelser som følgeaf henvendelser fra udlandet, har jeg bedt SKAT om at fremskaffe ajourførte oplys-ninger om det mulige omfang af momssvig med CO2-kvoter i EU, og herunder ogsåom der er nye oplysninger, om danske forhold i den forbindelse.Såfremt udvalget måtte ønske det, vil jeg naturligvis orientere om resultatet af SKATsundersøgelse.”
Med venlig hilsen
Lykke Friis