Det Energipolitiske Udvalg 2009-10
EPU Alm.del
Offentligt
843960_0001.png
843960_0002.png
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
Energipolitisk Udvalg har i brev af 16. april stillet mig følgende spørgsmål 116, alm.del, som jeg hermed skal besvare.11. maj 2010

Spørgsmål 116:

"Ministeren bedes kommentere det materiale, udvalget modtog i forbindelse medforetræde fra Bevægelsen for Miljøvenlig Eltransmission den 15. april 2010, jf.EPU alm. del bilag 171, AD bilag 171 og bilag 222.”

Svar:

Bevægelsen for Miljøvenlig Eltransmissions omdelte materiale vedrører ny højspæn-dingsledning mellem Kassø ved Åbenrå og Tjele ved Viborg. Det omfatter korre-spondance mellem Energinet.dk og Vejen Kommune og indbydelse til borgermøde,som jeg hermed skal kommentere. Vedrørende materiale om tilslutningen af havmøl-leparken ved Anholt henviser jeg til min besvarelse af Miljø- og Planlægningsudval-gets spørgsmål 645 (alm. del).I de nye retningslinjer for kabellæging og udbygning af eltransmissionsnettet, som al-le Folketingets partier, bortset fra Enhedslisten, står bag, indgår blandt andet en for-øgelse af kapaciteten på den eksisterende 400 kV-luftledningsforbindelse fra Kassøtil Tjele. Det er teknisk problematisk og økonomisk meget dyrt at kabellægge langestrækninger i 400 kV-nettet. Derfor har partierne aftalt, at opgraderingen af Kassø-Tjele-forbindelsen udføres med luftledninger langs den eksisterende linjeføring. Denforventes etableret i perioden 2012-2014. Forbindelsen forstærkes til at kunne hånd-tere indpasningen af meget mere vind i elsystemet samt muliggør omstrukturering ogkabellægningen i jorden af hele 150 kV-nettet.Aftalen er et resultat af grundige undersøgelser af, hvordan eltransmissionsnettet kanudvikles bl.a. med henblik på at kunne håndtere mere vind i det danske elsystem.
1003-0304
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
Vejen Kommune, som den planlagte luftledning vil krydse, skriver i henvendelsen tilEnerginet.dk, at de ønsker så meget af ledningen som muligt kabellagt. Energinet.dkrefererer i sit svar til ovennævnte politiske aftale og begrundelserne herfor, samt atmijløcentrene, der behandler sagen efter lov om planlægning, har udpeget 4 fokus-områder langs strækningen, hvor der i planprocessen er udarbejdet alternativer tilEnerginet.dk’s hovedforslag. Beslutningen om, i hvor høj grad der skal kabellægges idisse fokusområder, tages af miljøcentrene.
Med venlig hilsen
Lykke Friis