Det Energipolitiske Udvalg 2009-10
EPU Alm.del
Offentligt
855805_0001.png
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
Energipolitisk Udvalg har i brev af 12. april 2010 stillet mig følgende spørgsmål 106alm. del, stillet efter ønske fra Villum Christensen (LA), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål 106:

"Vil ministeren oplyse, hvad den reelle pris er for 1 kWh elektricitet produceret fraRødsand 2 havmøllepark, når PSO-tariffen ekskluderes fra prisen?"

Svar:

Markedsværdien af elektriciteten fra Rødsand 2 havvindmøllepark er den til enhvertid gældende markedspris for elektricitet.I Norden handles elektricitet på den fælles elbørs Nordpool. For hver klokketimedøgnet rundt melder elhandlerne ind, hvor meget de har behov for at købe for atdække forbruget. Samtidig melder producenterne ind, hvor meget de kan producere,og hvilken pris de mindst skal have for at starte produktionen. Nordpool matcher der-efter efterspørgsel og udbud, hvorved der dannes en markedspris for hver time. Alleproducenter, der har meldt en pris ind, der er lavere end markedsprisen i en giventime, skal så producere den lovede mængde i denne time. Alle producenter får mar-kedsprisen for deres elektricitet, uanset hvilken pris de har budt. Prisen varierer fratime til time afhængigt af efterspørgslen (forbruget) og hvor meget elektricitet, derudbydes fra forskellige leverandører.Da det næsten ikke koster noget at have en vindmølle til at producere i forhold til atstandse den, vil vindmøller typisk byde ind på Nordpool med en pris meget tæt på nuløre/kWh.Da Rødsand 2 havvindmøllepark får en fast pris for elektriciteten, vil den dog produ-cere uanset, hvad markedsprisen er. Markedsprisen afgør således kun hvor stor endel af betalingen, der skal dækkes af PSO-midler.28. maj 20101003-0299
Med venlig hilsen
Lykke Friis