Det Energipolitiske Udvalg 2009-10
EPU Alm.del
Offentligt
842937_0001.png
842937_0002.png
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
Energipolitisk Udvalg har i brev af 8. april 2010 stillet mig følgende spørgsmål 103alm. del, stillet efter ønske fra Anne Grete Holmsgaard (SF), som jeg hermed skalbesvare.

Spørgsmål 103:

”Hvilke regler forhindrer udnyttelse af geotermi til elproduktion, jf. artiklen påIngeniørens hjemmeside den 3. april 2010: "Dansk lov er bremseklods forelproduktion fra geotermisk varme"?”

Svar:

Der vurderes ikke at være regler, som forhindrer udnyttelse af geotermi til elproduk-tion.I den artikel som der henvises til på Ingeniørens hjemmeside den 3. april 2010”Dansk lov er bremseklods for elproduktion fra geotermisk varme” omtales en tilladel-se til geotermisk produktion ved Viborg.Selskabet Dansk Geotermi ApS fik i maj 2008 en tilladelse til indvinding af geoter-misk energi fra 6 ældre boringer, som alle er udført med det formål at lede efter olieog gas (men man fandt altså ikke olie eller gas). En af disse boringer (Kvols-1) er be-liggende ved Viborg. Af ansøgningen fra Dansk Geotermi ApS fremgik, at formåletmed indvindingen af geotermisk energi var samtidig produktion af elektricitet og var-me. Det var et vilkår for tilladelsen, at selskabet senest i maj 2009 skulle forpligte sigtil at etablere et forsøgsanlæg ved en af de 6 boringer til demonstration af gennem-førligheden af den beskrevne teknik. I fald selskabet ikke forpligtede sig hertil skulletilladelsen ophøre, og områderne tilbageleveres til staten. I juni 2009 blev det afkla-ret, at Dansk Geotermi ApS alene ønskede at etablere et mere traditionelt geotermiskanlæg, hvor derikkevar produktion af både el og varme. Energistyrelsen konstatere-de herefter, at det aftalte arbejdsprogram ikke var opfyldt, og at tilladelsen til DanskGeotermi ApS derfor var bortfaldet.Der er således ikke, som anført i den omtalte artikel, stillet krav om levering af el heletiden, men at der blev etableret et pilotanlæg, som demonstrerede metodens anven-delighed, hvilket selskabet altså ikke kunne leve op til. Det bemærkes i øvrigt, at det-te forhold også omtales af ejeren af Dansk Geotermi ApS i kommentarer til artiklenpå Ingeniørens netavis.
10. maj 2010J.nr. 1003-0296
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
Der arbejdes dog fortsat på et projekt med geotermisk varmeproduktion ved Viborg.Selskaberne Viborg Fjernvarme og Dansk Geotermi ApS har ansøgt om en tilladelsetil efterforskning og indvinding af geotermisk energi i to områder ved Viborg, jf. detkort som er bilagt svaret på spørgsmål 101, alm. del fra Energipolitisk Udvalg. Ifølgedet oplyste vil der alene blive tale om varmeproduktion i forbindelse med en eventuelkommende tilladelse til efterforskning og indvinding af geotermisk energi i de ansøgteområder.
Med venlig hilsen
Lykke Friis