Det Energipolitiske Udvalg 2009-10
EPU Alm.del
Offentligt
837954_0001.png
837954_0002.png
Folketingets Energipolitiske UdvalgChristiansborg1240 København K
Energipolitisk Udvalg har i brev af 7. april 2010 stillet mig følgende spørgsmål 100alm. del, stillet efter ønske fra Anne Grete Holmsgaard, som jeg hermed skal besva-re.

Spørgsmål nr. 100:

"Vil ministeren give en status på, hvor mange landmøller der er opført eller er ved atblive opført, efter at køberetsordningen er trådt i kraft? Det ønskes herunder oplyst,hvor stor en medejerandel det har ført til i hvert enkelt tilfælde, og hvor mange ejereder er tale om. Det ønskes endvidere oplyst, hvornår i processen tilbuddet ommedejerskab er givet, og hvorledes tilbuddet er markedsført over for lokale beboere."

Svar:

Køberetsordningen i VE-loven omfatter alle nye møller på mindst 25 meter, med und-tagelse af forsøgsmøller, havvindmøller etableret efter udbud og visse husstandsmøl-ler. VE-loven indeholder dog en overgangsordning, der undtager visse projekter, dervar meget langt fremme ved VE-lovens vedtagelse, og hvor opstilleren således alle-rede havde disponeret i henhold til de hidtil gældende regler.I henhold til VE-loven skal Energinet.dk godkende, at udbudsmateriale og udbud afejerandele er sket i overensstemmelse med reglerne om køberetsordningen. God-kendelsen er en betingelse for at kunne få udbetalt pristillæg.Energinet.dk har oplyst, at der indtil videre er godkendt 6 projekter, som omfatter 39møller (i alt ca. 115 MW) under køberetsordningen.Nedenstående oplysninger om projekterne er indhentet fra Energinet.dk's kontakt-personer til de relevante mølleprojekter.I Ringkøbing/Skjern kommune er der 3 projekter, hvor alle de udbudte 20 % af pro-jekterne er solgt gennem VE-lovens køberetsordning. Det drejer sig om:-Holmen, her er andelene købt af

38

ejere-Lønborg Hede, her er andelene købt af

17

ejere-Bindesbøl, her er andelene købt af

12

ejere.
3. maj 2010DEP j.nr. 1003-0312
Det er oplyst, at alle tre projekter har været udbudt i den fase af planlægningen, hvorVVM-redegørelsen har været i høring. Der har været annonceret med ½-sides an-noncer i dagbladene, samt de lokale ugeaviser og på internettet.
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
For så vidt angår projektet i Lem Kær, Ringkøbing-Skjern Kommune, er der oprinde-ligt udbudt 2 vindmøller (som er 20 % af projektet) under køberetsordningen, menpga. manglende salg blev der kun købt ejerandele i én vindmølle. De 23 ejere ejer til-sammen 54,97 % af ejerandelene i denne ene mølle.For så vidt angår projektet i Vester Barde, Ringkøbing-Skjern Kommune, er der ud-budt 1 vindmølle (som er 20 % af projektet) under køberetsordningen. De 29 ejerekøbte tilsammen andele svarende til 70,21 % af ejerandelene i møllen.For så vidt angår projektet i Rens Hede, Aabenraa Kommune, er der udbudt 1 vind-mølle (som er 20 % af projektet) under køberetsordningen. De 8 ejere købte tilsam-men 2,22 % af ejerandelene i møllen.Det er oplyst, at køberetsordningen for projekterne i Lem Kær, Vester Barde og RensHede gennemføres på samme tidspunkt som værditabsordningen. Rent praktisk bli-ver der på det lovpligtige møde om værditabsordning også orienteret frivilligt om kø-beretsordningen med gennemgang af indbydelse og økonomi m.v. Energinet.dk hargodkendt de annoncer, som dannede grundlag for tegning af anparter ved det lov-pligtige udbud.Med venlig hilsen
Side 2
Lykke Friis