Boligudvalget 2009-10
BOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Boligudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 5. januar 2010
LAG/ J.nr. 2009-1827
Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 11. december2009 følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 83 (BOU Alm. del).
Spørgsmål nr. 83:”Ministeren bedes kommentere artiklen "Handicappede bliver syge af skim-melsvamp" fra Nordjyske.dk af 10. december 2009.”
Svar:Det fremgår af artiklen, at Arbejdstilsynet har konstateret alvorlige indekli-maproblemer på en af Aalborg Kommunes døgninstitutioner. Arbejdstilsynethar på den baggrund udstedt påbud til kommunen om senest den 1. juni2010 at sikre personalet mod udsættelse for skimmelsvamp og sporer her-fra. I artiklen opfordres Aalborg Kommune til at finde en løsning på proble-merne straks af hensyn til beboernes og de ansattes helbred.Jeg kan generelt oplyse, at kommunalbestyrelsen efter lov om byfornyelseog udvikling af byer har pligt til at føre tilsyn med, at bygninger, som benyttestil beboelse og ophold, ikke ved deres indretning og beliggenhed ersund-hedsfarligeellerbrandfarlige.Tilsynet omfatter alle boliger og opholdsrum.Der er ikke fastsat nærmere regler for, hvordan kommunalbestyrelsen skaltilrettelægge tilsynsvirksomheden, men kommunalbestyrelsen har pligt til atreagere, når den får kendskab til forhold, der skaber behov herfor, samt pligttil at tilrettelægge tilsynet således, at formålet med reglerne bliver opfyldt.Tilsynsforpligtelsen betyder, at når kommunen får en henvendelse eller påanden vis bliver opmærksom på, at der er forekomst af fugt og vækst afskimmelsvamp i en bygning, som anvendes til ophold eller beboelse, skalkommunalbestyrelsen som det første undersøge, om skimmelsvampen ud-gør en sundhedsfare for personer, der opholder sig i bygningen.
2
Når resultatet af undersøgelsen foreligger, skal kommunalbestyrelsen vurde-re, om benyttelsen af bygningen er forbundet medsundhedsfare.Konstateres dernærliggende sundhedsfare,skal kommunalbestyrelsen efterbyfornyelsesloven nedlægge forbud mod, at bygningen benyttes til beboelseog ophold (kondemnering). I tilfælde af nærliggende sundhedsfare kan detvære nødvendigt at kondemnere straks, da andet kan være sundhedsfagligtuforsvarligt. Fristen skal altid fastsættes i forhold til den risiko, der er vedforsat benyttelse af de sundhedsfarlige lokaliteter, men må dog aldrig over-stige 6 måneder.Vurderer kommunalbestyrelsen, at der er tale om sundhedsfare, som ikke ernærliggende, kan der fastsættes en længere frist for fraflytning end 6 måne-der.Når der er nedlagt forbud mod beboelse, skal kommunalbestyrelsen i hen-hold til byfornyelsesloven anvise husstanden en anden bolig.Efter byfornyelsesloven har Aalborg Kommune således pligt til at gribe indoverfor indeklimaproblemerne på institutionen, hvis kommunen konkret vur-derer, at det er nødvendigt som følge af nærliggende sundhedsfare for insti-tutionens beboere og personale.Karen Ellemann/ Annette Klint Kofod