Boligudvalget 2009-10
BOU Alm.del
Offentligt
774577_0001.png
774577_0002.png
774577_0003.png
774577_0004.png
774577_0005.png
Det talte ord gælderSamrådsspørgsmål L:Da det i følgende uddrag fra bemærkningerne til lovforslag L 107, 2005-06, af afsnit-tet ’Ad IV. Lovovervågning’, fremgår: ”Lovforslaget er omfattet af lovovervågning.Lovovervågningen vil fokusere på, at kommunerne den 1. januar 2009 opfylder pleje-boliggarantien. Dette vil ske ved, at kommunerne i forbindelse med den årlige budget-indrapportering til Indenrigs- og Sundhedsministeriet i oktober 2008 oplyser, om deopfylder plejeboliggarantien den 1. januar 2009. Socialministeriet vil på grundlag afdenne indberetning udarbejde en redegørelse herom til Folketinget”, bedes ministerenredegøre for om regeringens plejeboliggaranti var overholdt i alle landets kommunerden 1. januar 2009?
Svar på spørgsmål L:Det er korrekt, at der i bemærkningerne til lovforslaget om indførelseaf en plejeboliggaranti 1. januar 2009 står, at forslaget er omfattet af lovovervågning.Dette vil regeringen naturligvis leve op til.Det er også korrekt, at der står, at lovovervågningen skulle ske ved, at kommunerne iforbindelse med den årlige budgetindrapportering i 2008 til Indenrigs- og Sundheds-ministeriet oplyste, om de opfyldte plejeboliggarantien den 1. januar 2009. Lovforsla-get er som bekendt fremsat helt tilbage i december 2005, og formuleringerne omgrundlaget for lovovervågningen er baseret på det daværende datagrundlag på ældre-området.I forbindelse med aftalen om kommunernes økonomi for 2006 blev det imidlertid be-sluttet at igangsætte et tværoffentligt samarbejde, som sikrer en mere sammenhæn-gende dokumentation på de væsentlige kommunale serviceområder.Dette arbejde resulterede i december 2006 i en aftale med KL om bedre dokumentati-on på ældreområdet. Hensigten hermed er både at sikre en bedre datakvalitet og at for-enkle det administrative arbejde forbundet med indberetning af oplysninger til staten.Det indgår derfor som en del af dokumentationsprojekterne at vurdere, hvorvidt hidti-dige indberetninger kan erstattes af bedre, mere valid og mere relevant dokumentation.I forbindelse med dokumentationsprojektet har det været vigtigt, at der tilvejebringeset grundlag for at kunne følge ventetiderne på en plejebolig. Det er derfor også aftalt,at kommunerne én gang om året indberetter den gennemsnitlige ventetid på en pleje-bolig til Danmarks Statistik. På baggrund af indberetningerne fra kommunerne offent-liggøres i 2010 en oversigt over de gennemsnitlige ventetider i 2009.Dokumentationsprojektet indebærer forbedrede muligheder for at følge op på lovgiv-ningen på baggrund af kommunernes konkrete ventetider for det pågældende år.Boligudvalget blev ved besvarelse af alm. dels spørgsmål 69 (2008/09) orienteret omdokumentationsprojektet, men blev ikke eksplicit orienteret om, at den indberetning,
2som oprindeligt skulle ligge til grund for lovovervågningen, blev erstattet af en andenog bedre indberetning. Det skal jeg naturligvis beklage – som det allerede er sket i minbesvarelse af Boligudvalgets alm. del spørgsmål nr. 49.Når Danmarks Statistiks tal for ventetiderne foreligger i foråret 2010, vil jeg som led ilovovervågningen orientere Folketinget herom. Hvis der på baggrund af DanmarksStatistiks offentliggørelse skulle vise sig at være problemer med overholdelsen af ple-jeboliggarantien i konkrete kommuner, har Indenrigs- og Socialministeriet mulighedfor at indhente en detaljeret opgørelse over ventetiderne i disse.Jeg kan endvidere oplyse, at regeringen og Dansk Folkeparti som led i finanslovafta-len 2010 har aftalt at gøre status over plejeboliggarantien i efteråret 2010.
Spørgsmål M:Ministeren bedes redegøre for, hvorfor Folketinget ikke efter 1. januar 2009, har mod-taget den redegørelse, som det er lovet i plejeboliggarantiens lovovervågning? Herun-der, om ministeren finder det rimeligt, at Folketinget forholdes oplysninger om statuspå plejeboliggarantien, så Folketinget på vegne af de svageste af vores ældre medbor-gere, ikke kan kontrollere, om regeringen reelt holder de ældre hen med en garanti,som ikke er overholdt?
Svar på spørgsmål M:Lad mig starte med at udtrykke min glæde over, at Socialdemokraterne nu er blevet såoptaget af plejeboliggarantien, at de vil kontrollere, at ”de svageste af vores ældremedborgere” får de forbedringer af forholdene, som plejeboliggarantien indebærer.Det er da et fremskridt i forhold til 2005, hvor regeringen isamarbejde med DF og SF gennemførte garantien, mens Socialdemokraterne holdt sigudenfor.Siden lovens vedtagelse har regeringen arbejdet for at skabe de bedste rammer forkommunernes overholdelse af garantien.Først og fremmest er kommunerne fuldt ud blevet kompenseret for deres ekstraudgif-ter til at opfylde plejeboliggarantien. Oven i dette har regeringen ved flere initiativerforbedret kommunernes økonomiske rammer for at opføre plejeboliger og opfylde ga-rantien. Det gælder bl.a.:Den kommunale grundkapital for plejeboliger er både i 2008, i 2009 og 2010nedsat til 7 pct.Maksimumbeløbet til byggeri af almene plejeboliger er forhøjet i en rækkekommuner landet over.Startlejen i nybyggede almene boliger – herunder plejeboliger - er nedsat med11-12 pct.
3Kommuneaftalen for 2010 giver kommunerne mulighed for en anlægsrammepå 20 mia. kr.
Kommunerne har derfor haft såvel god tid som gunstige økonomiske rammer for atkunne opfylde garantien.Plejeboliggarantien blev gennemført på forslag af regeringen. Vi er derfor også opta-get af, at garantien overholdes. Blandt andet af den grund har vi i samarbejde med KLsikret, at der løbende foretages en registrering af ventetiderne.Regeringen vil naturligvis ikke forholde Folketinget disse oplysninger. Når tallene fraDanmarks Statistik om ventetider til en plejebolig foreligger i 2010, vil Folketingetderfor modtage en redegørelse om status på området.Jeg har allerede i min besvarelse af Boligudvalgets spm. 49 og nu igen i min besvarel-se af udvalgets samrådsspørgsmål L beklaget, at vi ikke har fået orienteret Folketingetordentlig om denne forbedring af datagrundlaget for lovovervågningen. Det gør jeggerne igen, men jeg må fuldstændig afvise, at vi har forsøgt at forholde Folketinget re-levante informationer.
Spørgsmål N:Ministeren bedes redegøre for, hvorfor det i finanslovsaftalen mellem regeringen ogDansk Folkeparti er aftalt, at ”Regeringen og Dansk Folkeparti er enige om at gørestatus over plejeboliggarantien i efteråret 2010”, når det allerede skulle have væretgjort pr. 1. januar 2009? Herunder om ministeren finder det rimeligt at landets svage-ste ældre skal holdes hen med en garanti, som ministeren ikke vil dokumentere, hvor-vidt den er overholdt?
Svar på Spørgsmål N:Må jeg indledningsvis slå fast, at den aftale, som regeringen og Dansk Folkeparti harindgået om en status på plejeboliggarantien i efteråret 2010, ikke træder i stedet for lo-vovervågningen, som vi tidligere har talt om.Plejeboliggarantien indgik i satspuljeaftalen for 2006.I finanslovsaftalerne for 2007, 2008 og 2009 har regeringen og Dansk Folkeparti lø-bende haft fokus på plejeboliggarantien og foretaget de nødvendige tiltag for at kom-munerne kunne opfylde plejeboliggarantien.At regeringen og Dansk folkeparti har aftalt at foretage en status over plejeboliggaran-tien i efteråret 2010 ligger derfor helt i forlængelse af de drøftelser, som regeringen ogDansk Folkeparti løbende har haft i forbindelse med finanslovsaftalerne de sidste treår.Plejeboliggarantien har nu virket knap et år. Til foråret – når Danmarks Statistik of-fentliggør ventetiderne til plejeboliger - vil der være et systematisk grundlag at vurde-re garantiens overholdelse på.
4
Men at kommunerne skulle være meget langt fra at leve op til garantien, må jeg afvise.Jeg kan naturligvis ikke afvise, at en kommune eller to skal anstrenge sig for at leve optil garantien, men jeg kan notere mig, at det er meget småt med konkrete eksempler påældre, som ikke har fået den plejebolig, de har ret til efter plejeboliggarantien.Jeg ved derfor heller ikke, hvad hr. Thomas Jensen kan mene med sin påstand om, at”de ældre holdes hen med en garanti, hvor der ikke løbende foretages kontrol om ga-rantiens overholdes”. Mig bekendt er realiteten, at garantien i overensstemmelse medmålsætningen bag plejeboliggarantien fungerer i langt de fleste, hvis ikke alle, kom-muner.
Spørgsmål O:Ministeren bedes redegøre for, hvad ministeren på baggrund af kommunernes budget-indrapportering, har foretaget sig for at sikre at plejeboliggarantien var overholdt den1. januar 2009?
Svar på spørgsmål O:Som nævnt tidligere har regeringen både i forbindelse med garantiens indførelse og ef-terfølgende taget en række initiativer for at forbedre kommunernes muligheder for atopfylde garantien. Lad mig gentage:kommunerne blev kompenseret fuldt ud for deres ekstraudgifter til at opfyldeplejeboliggarantien.Den kommunale grundkapital for plejeboliger er både i 2008, i 2009 og 2010nedsat til 7 pct.Maksimumbeløbet til byggeri af almene plejeboliger er forhøjet i en rækkekommuner landet over.Startlejen i nybyggede almene boliger – herunder plejeboliger - er nedsat med11-12 pct.Kommuneaftalen for 2010 giver kommunerne mulighed for en anlægsrammepå 20 mia. kr.
Alle disse initiativer er gennemført uden at afvente kommunernes budgetindberetningfor 2009.
Spørgsmål PMinisteren bedes oplyse, hvornår regeringen forventer at regeringens egenplejeboliggaranti er overholdt?
Svar på spørgsmål P:Plejeboliggarantien trådte i kraft 1. januar 2009. Efter alle foreliggende oplysningeropfyldes garantien i landets kommuner.Til foråret, når Danmarks Statistik offentliggør ventetiderne til plejeboliger i kommu-nerne, får vi et systematisk grundlag at vurdere opfyldelsen af plejeboliggarantien på.
5Jeg forventer naturligvis, at kommunerne har overholdt garantien fra dens ikrafttræ-delse den 1. januar 2009. Som nævnt har jeg ikke informationer om andet.