Boligudvalget 2009-10
BOU Alm.del
Offentligt
DET TALTE ORD GÆLDERSamrådsspørgsmål JIfølge Berlingske Tidende har flere boligselskaber sat 30-40 pct. flere lejere på gaden i 2009 iforhold til 2008. Hvad vil ministeren gøre for at stoppe den voldsomme udvikling?SvarFørst og fremmest vil jeg endnu en gang gerne slå fast, at udsættelser af lejere er en problem-stilling, regeringen tager alvorligt. Derfor var det også med stor tilfredshed, at vi kunne kon-statere, at vi ikke står alene med denne holdning. I Folketinget var der således bred enighedom at igangsætte netop den indsats, som blev gennemført i foråret, og som trådte i kraft den 1.juni i år.Vores indsats har kun virket i forholdsvis kort tid, og den har endnu ikke kunnet nå at påvirkeantallet af udsatte lejere.Hertil kommer, at vi - som det også var anført i artiklerne i Berlingske Tidende - må konstate-re, at den økonomiske krise også påvirker antallet af udsættelsesforretninger. Det er ikke kunlejere, som i stigende omfang har problemer med at klare huslejebetalingen. Vi ser også enstor stigning i antallet af tvangsauktioner over andels- og ejerboliger.Jeg er imidlertid fortsat overbevist om, at indsatsen mod udsættelser af lejere – isoleret set –vil reducere antallet af udsættelser.Men det er klart, at krisen trækker den anden vej.Overgang til arbejdsløshed påvirker naturligvis den ledighedsramtes økonomi. Det er klart.Lige så klart er det, at en lejers nuværende bolig kan blive for dyr efter en indkomstnedgang –også selvom der i mange tilfælde vil kunne opnås boligstøtte.Lejeren kan i den situation blive tvunget til at tilpasse sit forbrug. Det kan indebære fraflyt-ning – og hvis tingene udvikler sig uheldigt måske også en egentlig udsættelse. Imidlertidbehøver det ikke komme så vidt.Det er netop her, at den gennemførte indsats nytter noget – også selv om den stigende arbejds-løshed er afstedkommet af krisen. Jeg kan således kun endnu en gang opfordre til, at lejerenkontakter kommunen så tidligt som muligt, så lejeren i samarbejde med kommunen kan for-søge at finde en løsning, der kan afværge en udsættelse.Med den gennemførte indsats har vi - udover at give kommunerne bedre tid til den enkelte sag- også forbedret lejerens muligheder for at flytte fra en forholdsvis dyr bolig til en billigerebolig, det vil sige til en bolig, som bedre passer til familiens økonomiske formåen. Det sikrerde forbedrede muligheder for kommunen til at yde flyttehjælp og et nyt beboerindskudslån.At flytte til en billigere bolig kan være én måde at afværge en tvangsudsættelse på. En andenmåde – og måske nok den, der virkelig nytter noget i forhold til rigtig mange udsættelsestrue-de lejere – er den hjælp, som kommunerne kan yde i form af råd og vejledning om, hvordanlejeren fremover kan sikre sig, at huslejen indbetales til tiden. Som det også tidligere er blevet
2fremhævet, angav 3 ud af 4 af de udsatte lejere, som indgik i SFI’s undersøgelse, at en med-virkende årsag til udsættelsen var, at de havde svært ved at holde styr på deres økonomi.Jeg tror, at der er et stort behov for, at disse lejere får hjælp til at sikre huslejebetalingen.F.eks. ved at få oprettet en PBS-indbetaling af huslejen (indbetaling via PengeinstitutternesBetalingsservice).Jeg er på den baggrund fortsat overbevist om, at vores fælles indsats for at forhindre udsættel-ser af lejere over tid vil bidrage til at reducere antallet af udsættelser. Som I allerede ved, harvi som led i satspuljeforhandlingerne aftalt, at der skal igangsættes en evaluering af indsatsennæste år.Når evalueringen foreligger, har vi forhåbentlig et brugbart grundlag for at vurdere, om det ernødvendigt at igangsætte yderligere og i givet fald hvilke tiltag på området.
3Samrådsspørgsmål KIfølge adm. direktør Michael Demsitz fra Boligkontoret Danmark, som administrerer 20.000boliger overalt i Danmark, skal årsagen til de mange udsættelser findes i den økonomiske kri-se. ”Familierne på overførselsindkomster er blevet klemt de senere år,” mener han. Tror mini-steren på denne baggrund, at redskaberne i L 92 (folketingsåret 2008-09) er tilstrækkelige tilat få antallet af udsættelser til at falde?Ministeren udtaler til Berlingske Tidende, at de nye redskaber, som kommunerne fik per 1.juli, bør have tid til at virke. Hvor længe er ministeren parat til at vente på effekten, før dergribes ind med nye tiltag?SvarJeg er – som det allerede fremgik af min besvarelse af spørgsmål J – fuldstændig enig i, at denøkonomiske krise påvirker udviklingen i antallet af udsættelser af lejere i negativ retning.Et af de vigtigste initiativer til at modvirke en stigning i antallet af udsættelser er derfor ogsåvækstinitiativer, der kan fastholde og øge beskæftigelsen. Regeringen har som bekendt igang-sat forskellige tiltag for at afhjælpe følgerne af krisen. Disse påvirker i større eller mindreomfang såvel lejere som personer, bosat i andre boligformer.Herudover har vi i fællesskab afsat 154 mio. kr. til den udvidede indsats mod udsættelser, somen bred kreds af Folketingets partier er blevet enige om. De nye indsatser blev efterfølgendegennemført med virkning fra 1. juni 2009.Som jeg allerede har nævnt i forbindelse med min besvarelse af samrådspørgsmål J, har voresindsats mod udsættelser af lejere således kun kunnet virke i ganske kort tid. Jeg finder derfor,at det er for tidligt at udtale mig om virkningen af den. Ligesom jeg synes, at det ville værelidt mærkeligt allerede nu at kaste os ud i nye initiativer.Lad os nu se, om den gennemførte indsats virker, før der igangsættes en ny indsats mod ud-sættelser af lejere.