Boligudvalget 2009-10
BOU Alm.del
Offentligt
896091_0001.png
896091_0002.png
896091_0003.png
FolketingetBoligudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
4. oktober 2010Formueretskontoret2010-792-1452CCN40082
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 446 (Alm. del), som Folke-tingets Boligudvalg har stillet til justitsministeren den 17. september2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne Grete Holmsgaard (SF).
Lars Barfoed/Ole Hasselgaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 446 fra Folketingets Boligudvalg (Alm. del):

”Vil ministeren i forlængelse af Betænkning nr. 1520 om hu-seftersynsordningen tage initiativ til, at radonindholdet i in-deklimaet gøres til et bindende element i tilstandsrapporten,således at der gennemføres radonmåling senest ved hussalg?”

Svar:

Justitsministeriet kan oplyse, at spørgsmålet om, hvorvidt der som led ihuseftersynsordningen bør indføres en undersøgelse af bygningens ra-donkoncentration, er behandlet i betænkning nr. 1520/2010, som udval-get om huseftersynsordningen afgav i juni 2010, jf. betænkningens side226-234.Udvalget har om spørgsmålet anført bl.a.:”Efter udvalgets opfattelse er det […] væsentligt at være op-mærksom på, at problemstillingen knytter sig tilalleboliger,herunder ikke mindst til boliger, hvor radonforekomsten –uden at beboerne er klar over det – er meget høj, men somikke sættes til salg, eller hvor der i forbindelse med eventueltsalg ikke udarbejdes en tilstandsrapport.Det er efter udvalgets opfattelse endvidere væsentligt at væreopmærksom på, at netop fordi problemstillingen om radonknytter sig til alle boliger, kan et eventuelt krav om undersø-gelse af radonforekomsten som led i tilstandsrapportens ud-arbejdelse først pålangsigt antages at ville have effekt. Manmå herved have for øje, at »kun« ca. 50.000 ejendomme vilblive undersøgt årligt, hvilket svarer til ca. 2 pct. af den sam-lede boligmasse, jf. herved afsnit 4.6.2.2.3. ovenfor.Om de omkostninger, der vil være forbundet med en byg-ningssagkyndigs undersøgelse af radonforekomsten som led ibygningsgennemgangen, er det udvalgets bygningssagkyndi-ge medlemmers skøn, at disse omkostninger vil beløbe sig tili størrelsesordenen 2.500 kr. incl. moms. I skønnet er det bl.a.indgået, at det – eftersom måleinstrumenterne skal være op-stillet i bygningen over en længere periode – vil være nød-vendigt med flere besøg på ejendommen. Med andre ord vilet krav om foretagelse af radonundersøgelser fordyre prisenpå tilstandsrapporten ganske betragteligt.Det er som nævnt i dag ikke muligt at foretage en undersø-gelse af radonforekomst »på stedet« – målingerne skal der-imod ifølge de nuværende anbefalinger fra de danske ogsvenske strålemyndigheder foretages over flere måneder.2
Dette forhold udelukker efter udvalgets opfattelse i praksis eteventuelt krav om radonmålinger som i led i tilstandsrappor-tens udarbejdelse, idet salgsprocessen alene på grund af dissemålinger ville blive forsinket i 2-3 måneder.Dertil kommer – netop fordi målingerne ikke kan foretagespå stedet af den bygningssagkyndige – risikoen for, at de må-linger, som i givet fald foretages, ikke bliver retvisende fordet »normale« radonniveau i bygningen. Måleresultaterne vilsåledes komme til at afhænge bl.a. af brugen af den under-søgte periode i måleperioden, hvorfor der fra sælgers ellerandres side – f.eks. ved at sikre en god ventilation af de un-dersøgte rum i måleperioden – vil kunne ske påvirkning afdet endelige måleresultat.Af de ovenfor anførte grunde kan udvalgetikkeanbefale, atder stilles om krav om, at der som led i tilstandsrapportensudarbejdelse skal foretages radonmålinger. Måtte det senereblive muligt at foretage de omhandlede radonmålinger »påstedet« således,atsalgsprocessen ikke forlænges,atder ikkekan ske påvirkning af måleresultatet, ogatde omkostninger,der er forbundet med målingernes foretagelse, kan holdes pået beskedent niveau, bør det derimod genovervejes, om så-danne målinger skal foretages som led i huseftersynsordnin-gen. Eventuelle senere overvejelser herom må imidlertid for-udsætte, at sælger i givet fald frigøres for sin eventuelle hæf-telse for manglende radonværn og/eller et radonniveau overet vist niveau, og – i tilknytning hertil – at der kan opnåsdækning over ejerskifteforsikringen med hensyn til de om-handlede forhold.”Justitsministeriet er for tiden i gang med at bearbejde betænkningen medlovudkast og de høringssvar, der er modtaget over betænkningen, medhenblik på at udarbejde et forslag til lov om ændring af lov om forbru-gerbeskyttelse ved erhvervelse af fast ejendom m.v.Jeg finder det derfor rigtigst ikke på nuværende tidspunkt at udtale migom de ændringer af huseftersynsordningen, som udvalget har overvejet.Det er min forventning, at der snarest muligt i det nye folketingsår vilkunne fremsættes et lovforslag.
3