Boligudvalget 2009-10
BOU Alm.del
Offentligt
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
1. juli 2010
Besvarelse af spørgsmål 406 alm. del stillet af Boligudvalget den 25.
juni 2010 efter ønske fra Thomas Jensen (S).
Spørgsmål:
Vil ministeren kommentere artiklen bragt i Ingeniøren den 24. juni 2010"Nyt hus gennemhuller statens argument mod ny lavenergiklasse", her-under oplyse hvordan denne udvikling indenfor energivenligt husbyggeriharmonerer med det nye bygningsreglement, som ministeren forventes atoffentliggøre den 1. juli 2010?Svar:
Artiklen i Ingeniøren tager udgangspunkt i indvielsen af et nyt byggeri iStenløse, der via placering af solcelleanlæg på taget opnår et negativtenergiforbrug – dvs. bygningen producerer mere energi, end den forbru-ger. I artiklen peges der på, at Erhvervs- og Byggestyrelsen allerede nu ibygningsreglementet bør indføre en frivillig lav-energiklasse for 2020med et reduceret energiforbrug på 75 pct.Der findes i dag en række teknologiske løsninger til at opnå et meget lavtenergiforbrug i bygninger. Vi skal imidlertid sikre os, at kombinationenaf de forskellige løsninger resulterer i nybyggeri, der er fremtidssikret, såreduktionen af energiforbruget går hånd i hånd med en fornuftig økono-mi, sundt indeklima og arkitektonisk frihed.Det er ikke helt enkelt at finde den rette balance mellem disse hensyn, ogen række lavenergibyggerier fra de senere år har haft problemer på disseområder. Det er fx manglende mulighed for at regulere temperaturen in-dendørs med deraf følgende komfortproblemer og uforudset energifor-brug til køling. Andre udfordringer er for lavt luftskifte, fugt og skimmel-svamp med indeklimaproblemer til følge.Der er i dag kun ganske få erfaringer med byggerier, der reducerer ener-giforbruget med mere end 75 pct. i forhold til det nuværende niveau. Vimangler derfor tilstrækkelig viden om og erfaringer med, hvilke konse-kvenser sådanne byggerier har for indeklima og komfort, økonomi ogarkitektoniske forhold. Den viden og erfaring har vi behov for, inden vimelder en frivillig energiramme for 2020 ud, så vi ved, hvilke konkretekrav vi skal stille til fx behovsstyret ventilation.Hertil kommer, at vi ikke alene har ansvaret for, at den enkelte bygningkan opføres med et lavt energiforbrug. Fremtidens løsninger skal ogsåvære samfundsøkonomisk rentable. Fx er det samfundsmæssigt ofte mere
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.Fax
33 92 33 5033 12 37 78
2/2
hensigtsmæssigt at forsyne bygningen med energi fra kollektive anlægsom fx fjernvarme eller større vedvarende energianlæg frem for at instal-lere vedvarende energi på den enkelte bygning.Der er derfor behov for at gennemføre en evaluering af de nuværendelavenergibygninger, så vi får et bedre grundlag for at udforme den næstestramning af energirammen for 2020. Evalueringen skal bidrage til, atfremtidens lavenergibygninger kan opføres uden dispensation fra inde-klimakravene, som det er tilfældet med mange af de nuværende forsøgs-byggerier.Jeg finder det meget positivt, at der opføres forsøgsbyggerier, som afprø-ver forskellige teknologiske løsninger til at opnå energireduktioner. Deter min forventning, at forsøgsbyggeriet i Stenløse og andre projekter –når de er taget i brug – vil give værdifuld viden, der kan bidrage til atfastsætte krav for byggeriet i 2020, der forener bæredygtigt energifor-brug, fornuftig økonomi, sundt indeklima og arkitektonisk frihed.Der er nu meldt konkrete, skærpede krav ud for 2010 og 2015. De næstepar år skal bruges på at indhøste erfaringer, så vi har et bedre grundlag forat melde krav ud til en frivillig energiramme for 2020.