Boligudvalget 2009-10
BOU Alm.del
Offentligt
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
5. oktober 2010
Endelig besvarelse af spørgsmål 400 alm. del stillet af Boligudvalget
den 22. juni 2010 efter ønske fra Thomas Jensen (S).
Spørgsmål:
Kan ministeren bekræfte, at et realkreditinstitut/pengeinstitut, der udby-der et swap-lån, har pligt til at redegøre for de formuemæssige konse-kvenser af f.eks. negativ markedsværdi af renteswap’en, således at an-delshaverne er bekendt med konsekvensen for andelskronen inden lånetoptages?Svar:
Når en andelsboligforening optager et såkaldt trappe- eller swaplån, skerdette ved, at der i tillæg til optagelse af et traditionelt variabelt forrentetrealkreditlån indgås en separat aftale om køb af et finansielt instrument iform af en swap. Denne swap medfører, at renten enten i praksis låsesfast eller kun ændrer sig i form af et i forvejen fastlagt mønster.Selve aftalen om køb af en swap medfører, at bekendtgørelse om inve-storbeskyttelse ved værdipapirhandel finder anvendelse. Dette regelsætstiller krav om, at realkredit- og pengeinstitutter skal yde detailkunderbeskyttelse.Andelsboligforeningen skal i praksis som minimum have beskyttelse iform af en såkaldt hensigtsmæssighedstest. Det vil sige, at værdipapir-handleren – i praksis realkredit- og pengeinstituttet – skal bede forenin-gen oplyse om dennes kendskab til og erfaring med swaps. På baggrundaf oplysningerne skal værdipapirhandleren vurdere, om en swap er hen-sigtsmæssig for foreningen. Hvis foreningen ikke har tilstrækkelig videnog erfaring, skal værdipapirhandleren advare denne om, at produktet ikkeer hensigtsmæssigt for denne.Hensigtsmæssighedstesten skal som beskrevet foretages i forhold til an-delsboligforeningen og ikke de enkelte andelshavere i foreningen. Hen-sigtsmæssighedstesten kan derfor føre til, at foreningen i form af forenin-gens bestyrelse eller repræsentanter herfor har tilstrækkeligt kendskab ogerfaring til at indgå en swapaftale, selv om de enkelte andelshavere i for-eningen hver for sig ikke har et sådan kendskab.Hvis værdipapirhandleren – i praksis realkredit- og pengeinstituttet - påbaggrund af hensigtsmæssighedstesten har konkluderet, at en swapaftaleer hensigtsmæssig i forhold til andelsboligforeningen, betyder dette, atværdipapirhandleren konkluderer, at andelsboligforeningens bestyrelsehar tilstrækkelig kendskab til de økonomiske konsekvenser af at indgå en
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
2/2
swapaftale.Værdipapirhandleren har derimod ikke pligt til at undersøge, om de en-kelte andelshavere forstår konsekvenserne af en swapaftale. Dette skyl-des, at bestyrelsen – i lighed med andre situationer – repræsenterer an-delsboligforeningen, og således agerer på vegne af de enkelte andelshave-re. Værdipapirhandleren har ikke kontakt til de enkelte andelshavere.Det er op til foreningens bestyrelse at sikre sig, at bestyrelsen har bemyn-digelse til at indgå sådanne aftaler på foreningens vegne. Og det er besty-relsens ansvar, at bestyrelsen forstår hvad en swapaftale – og evt. andrelåneaftaler – har af konsekvenser for andelsboligforeningen.Der er i lighed med andre bestyrelsesopgaver forbundet et bestyrelsesan-svar med at kunne indgå aftaler på en andelsboligforenings vegne. Indgå-else af en låneaftale, og evt. i kombination med swapaftale, adskiller sigikke fra andre aftaleforhold, som bestyrelsen kan indgå på andelsbolig-foreningens vegne.Det er således foreningens bestyrelse, der har ansvaret for, at redegøre forkonsekvenserne af en negativ værdi af swap´en for andelskronen over forde enkelte andelshavere.Om bestyrelsen i en andelsboligforening er forpligtet til at indkalde tilgeneralforsamling før indgåelse af sådanne aftaler er et anliggende i denenkelte andelsboligforening. Hvad der ligger indenfor bestyrelsens be-myndigelse, herunder hvornår andelsboligforeningen skal indkalde tilgeneralforsamling, er således et foreningsretligt spørgsmål.Jeg kan i øvrigt oplyse, at Erhvervs- og Selskabsstyrelsen i september2009 kom med en vejledende udtalelse om indregningen af renteswaps iregnskabet for andelsboligforeninger, der aflægger regnskab efter års-regnskabsloven.Efter denne vejledende udtalelse skal den positive eller negative værdi afen renteswap altid medtages i årsrapporten, hvis det er nødvendigt for atgive regnskabsbrugeren et retvisende billede af foreningens økonomiskeforhold.Jeg kan i øvrigt – som tidligere tilkendegivet i mine svar til udvalget påspørgsmål 297, 336 og 372, alm. del – oplyse, at der i øjeblikket pågår etarbejde i en arbejdsgruppe med deltagelse af Erhvervs- og Selskabsstyrel-sen og de relevante parter på området med henblik på at udarbejde yder-ligere, konkret vejledning om regnskabsaflæggelse for andelsboligfor-eninger, der aflægger årsrapport efter årsregnskabsloven. Jeg forventer, atvejledningen kan være klar, så den kan anvendes i forbindelse med an-delsboligforeningernes udarbejdelse af årsregnskaber for 2010.