Boligudvalget 2009-10
BOU Alm.del
Offentligt
866825_0001.png
866825_0002.png
866825_0003.png
Folketingets BoligudvalgSamråd den 17. juni 2010

DET TALTE ORD GÆLDER

Spørgsmål AYVil ministeren redegøre for, hvad ministeren vil gøre for at plejeboliggarantien overholdes i alle dele aflandet? Mener ministeren, at man kan kalde det en garanti for alle visiterede ældre borgere i Danmark, nårhele 20 pct. af kommunerne ikke lever op til plejeboliggarantien, jf. ”Plejeboliggaranti 2010” af Gallup forÆldre Sagen? Og i lyset heraf mener ministeren, at regeringens kontraktpolitiske forpligtigelse vedplejeboliggarantien er overholdt overfor vælgerne?
Spørgsmål AZVil ministeren redegøre for, hvad ministeren har foretaget sig siden ministerens forgænger den 24. februar2010 fik en næse for ikke at overholde loven om plejeboliggarantien, jf. UFO alm. del - bilag 16? Og hvadhar ministeren tænkt sig at gøre fremadrettet i lyset af denne næse?
Spørgsmål AÆHvornår kan ministeren garantere, at plejeboliggarantien overholdes i alle dele af landet? Vil ministerenpåtage sig ansvaret for, at plejeboliggarantien bliver overholdt, sådan som regeringen har lovet?
Spørgsmål AØMener ministeren, at hun havde belæg for at sige følgende i folketingssalen onsdag den 3. marts 2010:”Plejeboliggarantien har nu virket i godt et år. I hele den periode har ældre nydt godt af en god og nødvendiggaranti, som sikrer, at de hurtigt får en plejebolig eller en plejehjemsplads, når deres kommune har vurderet,at de har behov for pleje og omsorg i en sådan bolig”, når undersøgelsen foretaget af Gallup nu viser, atplejeboliggarantien jo netop ikke gælder for alle ældre visiterede borgere?
Spørgsmål AÅFortryder ministeren sin udtalelse fra Folketingssalen onsdag den 3. marts 2010: ”…vi har da selvfølgeligundersøgt, hvordan det står til rundtomkring, og sådan som det ligger lige nu, står det faktisk rigtig godt til.”,når det nu viser sig, at 20 pct. af landets kommuner ikke overholder plejeboliggarantien?
Spørgsmål BAVil ministeren redegøre for, hvad status er på de kommunale indberetninger, som ministeren referede til iFolketingssalen onsdag den 3. marts 2010: ”Vi forventer, at de sådan set foreligger her i foråret 2010, så vikan se på, hvordan og hvorledes det går med den her plejeboliggaranti.”?
Svar:
Jeg vil besvare de fem spørgsmål samlet.
Lad mig starte med de kommunale indberetninger til Danmarks Statistik. Demhar vi jo ventet længe på.
Danmarks Statistik offentliggjorde tallene den 10. juni. Den 15. juni 2010 harjeg som tidligere lovet sendt Udvalget en redegørelse om undersøgelsenvedlagt en opgørelse over kommunernes gennemsnitlige ventetider i 2009.
Redegørelsen viser, at 81 kommuner har haft en gennemsnitlig ventetid til enplejebolig på mellem 0 og 60 dage i 2009. Heraf har 53 kommunerindberettet, at de har en ventetid på under 30 dage.
Det viser, at langt de fleste kommuner overholder plejeboliggarantien. Men 16kommuner har oplyst, at de har en gennemsnitlig ventetid på over 60 dage.
Yderligere 6 kommuner har oplyst, at de har en gennemsnitlig ventetid på 50-60 dage. En gennemsnitlig ventetid på over 50 dage er ikke nødvendigvisproblematisk, men det kan omvendt heller ikke uden videre afvises, at nogleældre har ventet for længe i disse kommuner.
Opgørelsen peger desværre i samme retning som den undersøgelse, ÆldreSagen har fået lavet ved Gallup. Begge peger på, at de fleste kommuneroverholder plejeboliggarantien, men at nogle af kommunerne ikke lever op tillovens krav.
Det er helt uacceptabelt. Socialministeriet har derfor i går anmodet samtlige22 kommuner med en gennemsnitlig ventetid over 50 dage om at gøre redefor de konkrete ventetider i kommunen. Fokus vil naturligvis især være påsager, hvor der er forløbet mere end 2 måneder. Kommunerne vil endvidereblive bedt om at redegøre for, hvad de vil gøre for at kunne leve op tilplejeboliggarantien.
Hvis ikke kommunalbestyrelserne kan give overbevisende svar i deresredegørelser, vil jeg overlade sagen til statsforvaltningen, som fører tilsynmed, at kommunalbestyrelsen overholder gældende lovgivning.
Lad mig sige det helt klart: Plejeboliggarantien skal overholdes, og det erkommunalbestyrelsernes ansvar at sikre, at det sker.
Kommunerne har haft god tid til at forberede sig på at opfylde garantien, ogde blev ved plejeboliggarantiens gennemførelse kompenseret fuldt ud forekstraudgifterne.
Hertil kommer, at regeringen har sørget for gode økonomiske rammer forkommunerne til at opføre nye plejeboliger.
Plejeboliggarantien skal sikre, at de ældre hurtigt tilbydes en plejebolig ellerplejehjemsplads, som de har behov for. Det, vil jeg nu arbejde for, sker i allelandets kommuner.