Boligudvalget 2009-10
BOU Alm.del
Offentligt
866866_0001.png
866866_0002.png
Folketingets Boligudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 21. juni 2010
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
PSH/ J.nr. 2010-3066
Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 10. juni 2010følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 366(BOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Michael Aastrup Jensen (V).
Spørgsmål nr. 366:”På Frederiksberg Skole i Sorø målte man i marts måned værdier på over33.000 ng PCB/ m .. Kommunen valgte at forbedre rengøringen på skolen, og3skolen har nu opnået værdier på under 3.000 ng PCB/ m .. Børnene bliverfortsat undervist i lokalerne. Hvordan tilråder ministeren at kommunernereagerer, hvis de på skoler konstaterer PCB-forurening på mere end 3.0003ng PCB/ m .?”
Svar:Efter byfornyelseslovens regler om kondemnering af sundheds- og brandfar-lige boliger og opholdsrum har kommunalbestyrelsen pligt til at reagere, nårkommunen får en henvendelse om eller på anden måde bliver opmærksompå, at der er sundhedsfare i en bolig eller et opholdsrum, eller at der er mis-tanke om sundhedsfare.Da reglerne om kondemnering i byfornyelsesloven er generelle og dermedomfatter alle typer sundheds- og brandfare i boliger og opholdsrum, er derikke i loven fastsat specifikke krav til, hvordan undersøgelse for sundhedsfa-re skal foretages. Kommunalbestyrelsen skal derfor ud fra en konkret vurde-ring i det enkelte tilfælde træffe denne beslutning. Der kan være tale ombesigtigelse og tekniske undersøgelser, herunder med deltagelse af særligfaglig ekspertise.Når resultatet af undersøgelsen foreligger, er det kommunalbestyrelsen, derskal træffe beslutning om, hvorvidt benyttelsen af bygningen i det konkretetilfælde er forbundet med sundhedsfare.
2
Vedrørende PCB er det angivet på Sundhedsstyrelsens hjemmeside, hvilkeniveauer af PCB i luften inden døre, der som udgangspunkt kan føre til be-hov for renovering og/eller øget ventilation og rengøring af bygningen afsundhedsmæssige hensyn. Ved anmodning rådgiver Sundhedsstyrelsen deinvolverede centrale myndigheder yderligere, mens Sundhedsstyrelsensregionale embedslæger rådgiver de involverede kommuner yderligere i kon-krete tilfælde.Sundhedsstyrelsen oplyser følgende i notatet ”PCB og sundhed”, som ertilgængeligt på styrelsens hjemmeside”:”Sundhedsstyrelsen foreslår, at der anvendes de tyske såkaldte aktionsvær-dier. Der er fastlagt følgende 2 aktionsniveauer for PCB i indeluft:Mere end 3.000 ng PCB/ m luft indebærer, at der skal gribes ind uden unø-dig forsinkelse.300-3000 ng PCB/ m luft indebærer, at der på sigt skal gribes ind for at3bringe koncentrationen under 300 ng/ m .På grundlag af aktionsværdierne kan der foretages en yderligere risikovurde-ring, baseret på opholdstid/eksponering i de konkrete sager.Det tilrådes, at der ved niveauer over 3.000 ng/m sker følgende:Brugerne/beboerne orienteres uden unødig forsinkelse om fundet og rådgi-ves om, hvilke tiltag der umiddelbart kan gøres for at mindske udsættelsenfor PCB i indeluften. Der bør herefter laves en plan for, hvorledes problem-stillingen løses mere permanent. Planen skal gennemføres uden unødigforsinkelse.I situationer med eksponeringer over 3000 ng/ m , som ikke med andre tiltagumiddelbart kan reduceres, kan det komme på tale, at de pågældende loka-ler må erklæres sundhedsfarlige og kondemneres med kort varsel.”Jeg kan henholde mig til Sundhedsstyrelsens rådgivning på området.3333
Benedikte Kiær/Annette Klint Kofod