Boligudvalget 2009-10
BOU Alm.del
Offentligt
871677_0001.png
871677_0002.png
871677_0003.png
FolketingetBoligudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
30. juni 2010Formueretskontoret2010-792-1356TRM40886
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 358 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 3. juni 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Thomas Jensen (S).
Lars Barfoed/Anne Kristine Axelsson
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 358 (Alm. del) fra Folketingets Boligudvalg:

”Er ministeren enig i, at som Huseftersynsordningen er ud-formet i dag, så kan den anvendes som en stopklods for rets-hjælp for ejere i boliger med flere ejere og dermed også sane-ring og renovering af skimmelsvamp, uanset årsagen tilskimmelsvampen, og at ejeren derved må bo i sundhedsska-delig bolig?”

Svar:

Reglerne i kapitel 1 i lov om forbrugerbeskyttelse ved erhvervelse af fastejendom finder anvendelse på aftaler om køb af fast ejendom, når ejen-dommen hovedsagelig anvendes til beboelse for sælgeren eller hovedsa-gelig er bestemt til beboelse for køberen, jf. lovens § 1, stk. 1.Begrebet fast ejendom er ikke defineret i loven. Det forudsættes imidler-tid i bemærkningerne til lovforslaget, der ligger til grund for loven, jf.Folketingstidende 1994-95, tillæg A, side 2991, at der ved fast ejendomforstås1) bebygget grund, som i matriklen er anført med et eller flere sam-menhørende matrikelnumre,2) bebygget grund, som udgør en del af et matrikelnummer,3) bygninger på lejet grund eller på søterritoriet,4) ejerlejligheder med tilhørende fællesarealer, og5) ideel anpart af en ejendom.Det følger endvidere af lovbemærkningerne, at opregningen ikke er ud-tømmende, idet der kan opstå nye retlige ejendomsformer, som vil væreomfattet af begrebet fast ejendom.Helt overordnet går huseftersynsordningen ud på, at sælgeren af en fastejendom fritages for at hæfte for fysiske bygningsmangler, hvis sælgerenfør salget har fremlagt en tilstandsrapport og et tilbud om ejerskiftefor-sikring. Huseftersynsordningen regulerer derimod ikke det indbyrdesforhold mellem flere ejere af en fast ejendom eller spørgsmål om rets-hjælp og fri proces.Som anført i Justitsministeriets bidrag til Socialministeriets endelige be-svarelse af spørgsmål nr. 292 (Alm. del) fra Folketingets Boligudvalgfinder retsplejelovens almindelige regler om retshjælp og fri proces til2
retssager ved domstolene også anvendelse i tvister mellem ejere af ideel-le anparter i ejendomme i sager om skimmelsvamp.Det er på den anførte baggrund Justitsministeriets opfattelse, at hverkenhuseftersynsordningen eller retsplejelovens almindelige regler om rets-hjælp og fri proces til retssager ved domstolene udgør en hindring foradgangen til retshjælp og fri proces til retssager ved domstolene i tvistermellem ejere af ideelle anparter i en ejendom.
3