Boligudvalget 2009-10
BOU Alm.del
Offentligt
868227_0001.png
868227_0002.png
KABAtt.: Adm. direktør Jesper NygårdVester Voldgade 171552 København V
DepartementetHolmens Kanal 221060 København KTlf. 3392 9300Fax. 3393 2518
29. november 2007
E-mail [email protected]HSV/ J.nr. 2007-2533
Godkendelse af ansøgning om forsøg med styrkelse af den almene sek-tors konkurrenceevne gennem etablering af en ny generation af denalmene bolig - AlmenBolig+
KAB har med henvendelse af 24. april 2007 fremsendt ansøgning om tilla-delse til gennemførelse af en række forsøgselementer efter almenboliglovens§ 144 i forbindelse med opførelse af almene boliger - AlmenBolig+ - med enstartleje, der er op til 30 pct. lavere end normalt. Ansøgningen er senere ud-dybet med mails af 19. juni og 26. juni 2007. Ansøgningen har endvidereværet drøftet på møder mellem ministeriet og KAB.Socialministeriet, nu Velfærdsministeriet, meddelte med brev af 9. juli 2007en foreløbig godkendelse af forsøget. Den foreløbige godkendelse indehol-der en række forudsætninger for godkendelse af forsøget og samtidig udbadministeriet sig yderligere oplysninger i sagen.KAB har herefter med henvendelse af 24. oktober 2007 fremsendt en endeligforsøgsansøgning med bilag, hvor de omhandlede forudsætninger og supple-rende oplysninger er indeholdt.Velfærdsministeriet kan på grundlag af den endelige ansøgning med bilag ogunder henvisning til den foreløbige godkendelse af 9. juli 2007 med de deriindeholdte forudsætninger og bemærkninger godkende forsøget.Velfærdsministeriet har ved godkendelse af forsøget lagt særlig vægt på, atbilliggørelsen af boligerne ikke sker ved at overføre centrale dele af dennormale lejebetaling til tillægsbetaling udenfor huslejen eller til andre (sene-re) lejere. Det har således været en central forudsætning, at byggeriet finan-sieres med lån med løbende afdragsbetaling samt at henlæggelser til fremti-dig vedligeholdelse overholder de gældende krav.Velfærdsministeriet har noteret sig, at KABs forsøg omhandler modernebasisboliger, der giver beboerne mulighed for selv at videreindrette boligen,og at beboerne udtrykkelig vil blive gjort opmærksom på dette forhold indenlejekontraktens indgåelse.Velfærdsministeriet skal ikke mindst i henseende til relationen til de berørtelejere for en god ordens skyld særligt understrege følgende forudsætninger,der lægges til grund ved den endelige godkendelse af forsøget:
2
At KAB ved forsøgets videre tilrettelæggelse meget nøje påser, atder ved byggeri på lejet grund tilstræbes størst mulig sikkerhed iforbindelse med affattelsen af de klausuler, der regulerer afdelingensfortsættelse ved lejemålets ophør.At udlejning af boliger skal ske inden for de gældende regler for ud-lejning og anvisning af almene boliger, herunder skal eventuelle af-taler indgået mellem kommunerne og boligorganisationerne over-holdes.At lejerne informeres grundigt om alle særlige forhold og forpligtel-ser, herunder særligt deltagelse i indvendig og udvendig vedligehol-delse.At der i henhold til gældende regler foretages passende henlæggel-ser, således at de nødvendige henlæggelser til dækning af udgifter tilplanlagt og periodisk vedligeholdelse til enhver tid er til stede, og atudviklingen i henlæggelserne samtidig tilrettelægges således, at hus-lejestigninger som følge af vedligeholdelsesarbejder undgås.At der ved den videre tilrettelæggelse af forsøget tilsikres en rimelighensyntagen til lejere (f.eks. ældre eller handicappede lejere), der ik-ke helt eller kun delvist er i stand til at deltage i den videregåendebeboerdeltagelse - dvs. at den udvidede beboerdeltagelse ikke alenemeget klart tilkendegives for lejeren inden lejeaftalens indgåelse,men også at der ved forsøgets praktisering udøves en rimelig fleksi-bilitet, der tilgodeser flest mulige lejere.
Velfærdsministeriet forudsætter videre, at ministeriet - med mindre andetaftales - modtager en statusrapport med udgangen af 2008 og herefter vedudgangen af hvert af de følgende år, hvor forsøget løber.Endelig forudsættes det, at KAB, når forsøget afsluttes og senest inden ud-gangen af 2015, iværksætter en samlet evaluering af forsøget, som tilstillesministeriet.Ministeriet er indstillet på at deltage i en følgegruppe for forsøget.
Med venlig hilsen
Mikael Lynnerup Kristensen