Boligudvalget 2009-10
BOU Alm.del
Offentligt
865787_0001.png
865787_0002.png
Folketingets Boligudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 17. juni 2010
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
HSV/ J.nr. 2010-2950
Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 3. juni 2010 føl-ger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 347 (BOUAlm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anita Knakkergaard
Spørgsmål nr. 347:”Vil ministeren redegøre for Almen Bolig Plus konceptet, herunder oplyseantallet af boliger og hvor de pågældende boliger vil blive bygget? Og vilministeren herunder oplyse på hvilke vilkår dispensationen fra ministeriet ergivet til boligselskabet KAB, og hvilke overvejelser ministeren har gjort sig ift.at tillade almene boliger uden kommunal anvisningsret og hvor driften erbaseret på stor grad af beboermedvirken?”
Svar:AlmenBolig+ forsøget gennemføres inden for rammerne af almenboligloven.Forsøget har til formål at afprøve en række forsøgselementer ved byggeri ogdrift af alment boligbyggeri. Som nogle af de væsentligste elementer kannævnes industrialisering af byggeriet, beboernes deltagelse i den dagligedrift, visse økonomiske aspekter ved boligen og beboernes mulighed for atpåvirke den endelige indretning af boligen. Disse aspekter er forventet atkunne reducere huslejen med op til 30 pct. af den normale husleje.Formålet med forsøget er at indvinde erfaringer, der er generaliserbare ogsom derfor senere - hvis erfaringerne er positive - kan overføres til alt nytalment boligbyggeri. Forsøget skal med henblik herpå evalueres inden ud-gangen af 2015.Om de enkelte elementer i forsøget, og de dispensationer godkendelsenindeholder, henvises til vedlagte forsøgsgodkendelse.
2
Forsøget indebærer mulighed for at opføre op til 2.000 boliger fordelt geo-grafisk rundt om i landet. Forsøget er omfattet af en række forskellige udbud.KAB, som i 2007 fik forsøgsgodkendelsen, har oplyst, at forsøgets ramme-udbud 1 omfatter op mod 800 boliger og er planlagt bygget i København,Herlev, Hillerød, Århus, Køge, Kolding og Hvidovre. Yderligere udbud erunder forberedelse.Som det fremgår af forsøgsgodkendelsen, skal udlejning og anvisning afboliger ske inden for de gældende regler, ligesom eventuelle aftaler, indgåetmellem kommuner og boligorganisationer, skal overholdes. Forsøgsgodken-delsen indeholder således ikke tilladelse til (byggeri af) almene boliger udenkommunal anvisningsret.Som følge af den tidsramme, forsøget er omfattet af, og forsøgets komplek-sitet, er det endnu for tidligt at uddrage erfaringer.Det forventes, at det første AlmenBolig+-byggeri kan tages i brug i førstehalvdel af 2011.
Benedikte Kiær/ Mikael Lynnerup Kristensen