Boligudvalget 2009-10
BOU Alm.del
Offentligt
864710_0001.png
864710_0002.png
Folketingets Boligudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 14. juni 2010
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
NNA/ J.nr. 2010-2905
Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 3. juni 2010 føl-ger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 345 (BOUAlm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Nanna Westerby (SF)
Spørgsmål nr. 345:”Vil ministeren redegøre for, om det er et udtryk for en ændring i regeringensvurdering af sociale klausuler, at ministeren under hendes besvarelse afBOU am. del - samrådsspørgsmål AX var tilbageholdende ift. konkrete initia-tiver i modsætning til undervisningsministeren, som under et samråd den 4.maj 2010 i Udannelsesudvalget oplyste, at hun vil igangsætte en undersø-gelse af, hvor vejledningen til kommunerne kan blive bedre og tydeligere, ogat de forbedringer, som der er brug for, vil blive indarbejdet i den udbudspor-tal på nettet, som KL og Konkurrencestyrelsen står for, jf. "Nedergaard åbnerfor uddannelsesklausuler" på altinget.dk den 5. maj 2010? Og vil ministeren iforlængelse heraf tage initiativ til en lignende indsats ift. boligorganisationer-ne?”
Svar:Der er ikke nogen ændring i regeringens vurdering af sociale klausuler omuddannelsespladser.Som oplyst ved besvarelsen af spørgsmål AX på samråd den 1. juni 2010 iFolketingets Boligudvalg er almene boligorganisationer efter de udbudsretli-ge regler at anse for at være ordregivende myndigheder på linje med fxkommunerne. Det betyder, at der er de samme udbudsretlige overvejelserved brugen af sociale klausuler, uanset om der er tale om en kommune elleren almen boligorganisation som ordregivende myndighed.
2
Jeg har på samrådet den 1. juni 2010 redegjort for de juridiske problemstil-linger i forbindelse med offentlige myndigheders, og dermed også almeneboligorganisationers, brug af sociale klausuler for at fremskaffe praktikplad-ser. Ligeledes har undervisningsministeren belyst problemstillingerne i enrække besvarelser på spørgsmål stillet i Folketingets Uddannelsesudvalg ogved samråd den 4. maj 2010 i samme udvalg.Som det er fremgået, kan en social klausul om praktikpladser vise sig ufore-nelig med gældende regler, idet et kontraktvilkår skal overholde fællesskabs-rettens principper og bestemmelser, herunder princippet om ligebehandling,proportionalitet og ikke-diskrimination. Konkurrencelovgivningen hører i øv-rigt, som det også er fremgået, under Konkurrencestyrelsen i Økonomi- ogErhvervsministeriet.Undervisningsministeren har i forbindelse med samrådet i Folketingets Ud-dannelsesudvalg den 4. maj 2010 oplyst, at ministeren vil tage initiativ til atfå undersøgt mulighederne for en mere præcis beskrivelse af mulighedernefor at anvende sociale klausuler om praktikpladser.Jeg afventer resultatet af undersøgelsen, da den også vil have relevans iforhold til almene boligorganisationers brug af sociale klausuler. Som nævntpå samrådet den 1. juni 2010 vil jeg gerne overveje, hvordan vi kan fremmeanvendelsen af sociale klausuler om praktikpladser. Men det er en forud-sætning, at der er reelle muligheder for at anvende sociale klausuler indenforrammerne af den gældende konkurrencelovgivning.
Benedikte Kiær/ Mikael Lynnerup Kristensen