Boligudvalget 2009-10
BOU Alm.del
Offentligt
866108_0001.png
866108_0002.png
Folketingets Boligudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 18. juni 2010
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
HSV/ J.nr. 2010-2836
Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 1. juni 2010 føl-ger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 339 (BOUalm. del - Bilag 67).
Spørgsmål nr. 339:”Ministeren bedes kommentere henvendelse af 31. maj 2010 fra Galgebak-ken, Albertslund vedrørende energirenovering i almene boligbyggerier, jf.BOU alm. del - Bilag 67”
Svar:Der rejses i henvendelsen 3 spørgsmål. 1) Finansiering af det almene byg-geri, 2) etablering af energirenoveringspuljer i Landsbyggefonden og 3) af-sættelse af flere midler i Landsbyggefonden til renovering og helhedsplaner.Ad 1. De generelle principper for finansieringen af det almene byggeri ergennem en lang årrække sket efter en grundmodel med beboerindskud,kommunal grundkapital og kreditinstitutlån.Fordelingen mellem disse 3 finansieringselementer har gennem årene væretændret, ligesom lånetyperne har været ændret. Staten har ydet støtte tillånene.Til betaling på de optagne lån har beboerne betalt en procentdel af ydelser-ne på lånene. Princippet bag beboerbetalingen er, at denne procentdel eruafhængig af renteudviklingen, lånetype og løbetid, hvilket giver lejerne enstor sikkerhed for udviklingen i den fremtidige lejerbetaling.Når lånet er tilbagebetalt, falder beboerbetalingen ikke væk, men indbetalestil den lokale dispositionsfond og Landsbyggefonden.
2
En boligafdeling skal løbende henlægge passende midler til vedligeholdelse,fornyelse af tekniske installationer, mv., men der må ikke henlægges til mo-derniserings- og forbedringsarbejder.Jeg kan tilføje, at der med ændringerne i almenboligloven, der blev gennem-ført med virkning fra 1. juli 2009, er sket en betydelig forbedring af finansie-ringen af det almene byggeri, herunder en sænkning af huslejen.Jeg mener ikke, at der pt. er grundlag for yderligere at ændre ved princip-perne for finansieringen af det almene byggeri.Ad 2. Reduktion af energiforbruget og CO2–forbruget er et væsentligt ind-satsområde i den fremtidige drift af den almene bolig.Regeringen har derfor gennemført en række initiativer, som er indeholdt iregeringens energistrategi. Der er imidlertid også en række andre bygnings-indgreb (almindelig renovering og modernisering), der trænger sig på i detalmene byggeri. Det er derfor nødvendigt at prioritere indsatsen.Investeringsrammen i Landsbyggefonden til renoveringer og moderniserin-ger er 2,4 mia. kr. årligt i perioden 2007-12. Det vurderes, at ca. 1/3 herafanvendes til energirelaterede arbejder.Jeg vurderer det ikke umiddelbar hensigtsmæssigt at etablere særskiltepuljer i Landsbyggefonden.Ad 3. En drøftelse af de midler, der fremover skal afsættes i Landsbygge-fonden til renoverings- og energiforbedrende arbejder, forventes at indgå iefterårets forhandlinger om en ny boligaftale.
Benedikte Kiær/ Mikael Lynnerup Kristensen