Boligudvalget 2009-10
BOU Alm.del
Offentligt
866895_0001.png
866895_0002.png
Folketingets Boligudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 18. juni 2010
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
NNA/ J.nr. 2010-2746
Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 27. maj 2010følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 337(BOU Alm. del).
Spørgsmål nr. 337:”Ministeren bedes kommentere henvendelse af 13. maj 2010 fra HermanNielsen, Århus V vedrørende lovgivning i den almene sektor, jf. BOU alm.del - bilag 62”
Svar:Der rejses i henvendelsen spørgsmål om finansiering af elevatorer i en al-men boligafdeling. Der ønskes etableret elevatorer i en del af afdelingensamtidig med, at udgifterne hertil foreslås fordelt på samtlige lejemål.Jeg kan oplyse, at det grundlæggende princip for fordeling af den samledeleje i en almen boligafdeling er, at den fordeles efter boligernes indbyrdesbrugsværdi.Udgangspunktet for fordelingen af lejen er boligernes etageareal, idet derdog tages hensyn til, at det er relativt dyrere at bygge små lejligheder, fordiinstallationer, adgangsveje m.v. vejer særlig tungt i anskaffelsesomkostnin-2ger pr. m . Er der herudover væsentlig forskel på boligerne med hensyn tilbeliggenhed, indretning og faciliteter m.v., må fordelingen ske efter brugs-værdien.Hvis der udføres forbedringer i en afdeling er udgangspunktet, at lejeforhø-jelsen fordeles med en ensartet procentvis stigning af lejen i samtlige leje-mål. Men dette gælder kun, hvis forbedringen medfører den samme relativeforøgelse af brugsværdien for boligerne i afdelingen. Er det ikke tilfældet, må
2
omkostningerne til finansiering af forbedringen fordeles på de lejemål, deropnår en øget brugsværdi.Etablering af elevatorer i en almen boligafdeling er et forbedringsarbejde.Hvis der kun etableres elevatorer i en del af bebyggelsen, er det kun en delaf boligerne, der opnår en øget brugsværdi. Udgifterne til finansiering afelevatorerne må derfor dækkes ved en lejeforhøjelse for disse boliger, påsamme måder som andre forbedringsarbejder, der kun udføres i en del afafdelingen, må finansieres af de lejere, der rent faktisk har værdi af forbed-ringen.Kommunalbestyrelsen skal i øvrigt som tilsynsmyndighed godkende lejefor-højelser som følge af forbedringsarbejder (hvis forhøjelsen indenfor et regn-skabsår overstiger 5 pct. lejen), og herunder ændringer i lejefordelingenmellem boligerne i en afdeling.De gældende regler for lejefastsættelsen har til formål at sikre, at der ersammenhæng mellem kvaliteten og prisen (lejen) for de enkelte boliger i enboligafdeling. Jeg mener ikke, at der er grundlag for at ændre ved dette fun-damentale princip.Jeg kan supplerende oplyse, at mindst 150 mio. kr. årligt af Landsbyggefon-dens investeringsramme til renovering, som er afsat i forbindelse med bolig-aftalen 2006, skal anvendes til at støtte tilgængelighedsforanstaltninger,herunder etablering af elevatorer.
Benedikte Kiær/ Mikael L. Kristensen