Boligudvalget 2009-10
BOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Boligudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 22. juni 2010
LNI/ J.nr. 2010-2666
Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 25. maj 2010følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 330(BOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anita Knakkergaard (DF).
Spørgsmål nr. 330:”Vil ministeren oplyse, om der indenfor lovgivningen er vedtaget ændringervedr. ventelistegebyrer i forhold til den interne og eksterne oprykningsret?Og vil ministeren herunder oplyse, hvornår der sidst er sket ændringer i lov-givningen på dette område? Vil ministeren endvidere oplyse, hvem somfastsætter de årlige medlemsgebyrer?”
Svar:Efter de gældende udlejningsregler skal den boligsøgende ved optagelse påden almindelige venteliste betale et opnoteringsgebyr. Det samme gælderved optagelse på oprykningsventelisten.Yderligere administrationsgebyrer opkræves 1 gang årligt ved ajourføring afventelisterne (ajourføringsgebyrer).Gebyrernes størrelse fastsættes af boligorganisationen. De må ikke i væ-sentligt omfang overstige boligorganisationens udgifter ved administrationenaf ventelisterne. Der er ikke hjemmel til at opkræve andre gebyrer end denævnte hos de boligsøgende, herunder i form af medlemsgebyrer eller lig-nende.Manglende betaling af ventelistegebyrer medfører sletning på ventelisten.Hvis den pågældende fortsat ønsker at være boligsøgende, må vedkom-mende i givet fald lade sig opnotere på ny, og ancienniteten på ventelistenberegnes i så fald fra det nye opnoteringstidspunkt.
2
Udlejningsreglerne, herunder gebyrreglerne, er senest blevet ændret pr. 1.januar 2010 som led i styringsreformen for den almene boligsektor.Som nævnt i besvarelsen af spørgsmål nr. 296 er der nu fastsat ensartederegler for anciennitet og gebyrbetaling for almene boligorganisationer medboligafdelinger.Udlejning af ledige lejligheder i boligorganisationerne sker som hovedregel tilde boligsøgende, som i længst tid har været optaget på en venteliste.Personer, som efter de nye regler melder sig som boligsøgende på den al-mindelige venteliste i en tidligere andelsboligorganisation, som får en bolig,og som derefter optages på oprykningsventelisten, skal således betale etopnoteringsgebyr. Derefter skal der betales ajourføringsgebyr, indtil denpågældende får en anden bolig.Indtil den 1. januar 2010 kunne lejere i andelsboligorganisationer, der havdeplaner om at få en anden bolig i boligorganisationen, vente med at melde sigpå oprykningsventelisten – og dermed med at betale gebyr – til omkring dettidspunkt, hvor det var aktuelt at få den anden bolig. Dermed kunne sådannelejere – hvis de havde været medlemmer i en lang periode – nøjes med atbetale gebyr for at stå på oprykningsventelisten i en kort periode, mens leje-re i andre boligorganisationstyper skulle betale gebyr i en længere periode.Dette skyldtes, hvilket også fremgår af besvarelsen på spørgsmål nr. 296, atventelisten i andelsboligorganisationer var baseret på medlemsfortegnelsen.For at afbøde urimelige konsekvenser ved overgangen til de nye regler erdog fastsat en særlig overgangsordning for tidligere medlemmer af andels-boligorganisationer. Disse medlemmer skal inden en nærmere angivet fristlade sig opnotere på den almindelige venteliste for at kunne bibeholde dereshidtidige anciennitet såvel i relation til den almindelige venteliste som til op-rykningsventelisten. Ved opnoteringen på den almindelige venteliste betalesikke et gebyr, men fremover - dvs. tidligst fra 1. januar 2011 - skal betales etajourføringsgebyr. Når de pågældende lader sig opnotere på oprykningsven-telisten skal de ikke betale et opnoteringsgebyr, men de skal fremover betaleet ajourføringsgebyr. Boligorganisationen er forpligtet til skriftligt at orienteredet enkelte medlem om disse rettigheder.Hvis de pågældende boligsøgende ikke lader sig opnotere på den almindeli-ge venteliste inden for fristen, mister de således deres hidtidige anciennitetbåde i relation til den almindelige venteliste og oprykningsventelisten. Detsamme gælder, hvis de ikke betaler ajourføringsgebyret for at stå på denalmindelige venteliste. Manglende betaling af gebyr indebærer tillige en slet-ning fra ventelisten.Derudover er der foretaget følgende generelle ændringer i gebyrreglerne:
3
Der er åbnet for, at boligorganisationen efter forudgående aftale med denboligsøgende kan opkræve ajourføringsgebyret for en længere periode end1 år, dog højst for en periode på 5 år. Reglen skal medvirke til, at de bolig-søgende – herunder ikke mindst de unge – ikke glemmer at betale ajourfø-ringsgebyret.Efter de hidtidige regler var det op til boligorganisationen at fastsætte even-tuelle frister for betaling af ventelistegebyrerne og eventuelle rykkerprocedu-rer m.v. For at styrke den boligsøgendes retssikkerhed er det nu i udlej-ningsbekendtgørelsen fastsat, at sletning fra ventelisten først kan ske, hvisden boligsøgende ikke betaler gebyret senest 6 uger efter, at boligorganisa-tionen har sendt opkrævning herom til den boligsøgende. Det er endviderefastsat, at boligorganisationen i opkrævningen skal orientere den boligsø-gende om betalingsfristen og om virkningen af ikke at betale inden fristensudløb.
Benedikte Kiær/ Mikael Lynnerup Kristensen