Boligudvalget 2009-10
BOU Alm.del
Offentligt
757964_0001.png
757964_0002.png
Folketingets Boligudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 16. november 2009
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
APF/ J.nr. 2009-1667
Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 22. oktober 2009følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 30 (BOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Nanna Westerby (SF).
Spørgsmål nr. 30:”Ministeren bedes kommentere den internt omdelte henvendelse af 6. okto-ber 2009 fra M.L. vedrørende unge mødre og bolig, jf. BOU alm. del - bilag7.”
Svar:Det er som udgangspunkt den enkeltes eget ansvar at skaffe sig en bolig.Kommunerne kan efter almenboligloven få stillet indtil hver fjerde ledigealmene bolig til rådighed med henblik på løsning af kommunens boligsocialeopgave. Kommunerne skal i forbindelse med anvisningen ikke alene se påden boligsøgendes behov, men også på beboersammensætningen i denafdeling, der anvises til.Den kommunale anvisningsret er et redskab for kommunerne, som de indenfor overordnede rammer - herunder varetagelsen af den boligsociale forplig-telse – frit kan tilrettelægge.Jeg kan ikke udtale mig om baggrunden for den afgørelse, der er foretaget iKolding, men det fremgår af Kolding Kommunes hjemmeside, at den kom-munale anvisningsret som udgangspunkt kun kan anvendes til borgere ikommunen:som er i en akut boligsituationsom sandsynliggør, at de ikke selv kan fremskaffe en bolig
2
Dette ses ikke at være i strid med almenboligloven.I forhold til et eventuelt spørgsmål om hjælp til det handicappede barn skaljeg afslutningsvis gøre opmærksom på, at kommunen ifølge § 5 i lov omretssikkerhed og administration på det sociale område skal behandle ansøg-ninger og spørgsmål om hjælp i forhold til alle de muligheder, der findes forat give hjælp efter den sociale lovgivning, herunder også rådgivning og vej-ledning. Kommunen skal desuden være opmærksom på, om der kan søgesom hjælp hos en anden myndighed eller efter anden lovgivning.
Karen Ellemann/ Mikael L. Kristensen