Boligudvalget 2009-10
BOU Alm.del
Offentligt
852520_0001.png
852520_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
25. maj 2010

Besvarelse af spørgsmål 297 alm. del stillet af Boligudvalget den 6.

maj 2010 efter ønske fra Nanna Westerby (SF).

Spørgsmål:

Vil ministeren være indstillet på at lave en fællesstandard for andelsbolig-regnskaber, så det bliver lettere at gennemskue en andelsboligforeningsøkonomi? Af regnskaberne kunne f.eks. fremgå evt. trappelån, obligato-risk stresstest af renterisiko, valuarrisiko samt risiko i forhold til den of-fentlige vurdering.

Svar:

Andelsboligforeninger er som hovedregel omfattet af årsregnskabslovensklasse A. Det indebærer, at andelsboligforeningernes regnskaber skal op-fylde årsregnskabslovens grundlæggende krav til årsrapporter og derforsom minimum indeholde ledelsespåtegning, balance (aktiver/passiver),resultatopgørelse (indtægter/omkostninger), noter, redegørelse for an-vendt regnskabspraksis og eventuel revisionspåtegning.Årsrapporten skal samlet give et retvisende billede af foreningens øko-nomi og afspejle foreningens aktuelle økonomiske situation. Endvidereskal årsrapporten udarbejdes således, at den støtter regnskabsbrugerne ideres økonomiske beslutninger. Købere af andelsboliger skal have ad-gang til årsrapporten, ligesom købers eventuelle rådgivere og långivereligeledes skal have adgang til rapporten.Jeg er bekendt med, at Andelsboligernes Fællesrepræsentation (ABF) harudarbejdet anbefalinger om, hvilke oplysninger en årsrapport for en an-delsboligforening bør indeholde. Standarden indeholder 10 punkter, somen forening i følge ABF altid bør forholde sig til i årsrapporten. Eksem-pelvis bør foreningen give detaljerede oplysninger om de lån, foreningenhar optaget, herunder oplysninger om lånenes type, løbetid, afdragsvilkårm.v. ABF har oplyst, at den via Foreningen for Statsautoriserede Reviso-rer (FSR) har været i dialog med revisionsbranchen, som har taget posi-tivt imod initiativet.Herudover offentliggjorde Erhvervs- og Selskabsstyrelsen i september2009 en vejledende udtalelse om blandt andet indregning af renteswaps iandelsboligforeningers årsrapporter efter årsregnskabsloven.Det er vigtigt, at forbrugerne har adgang til klare og ensartede oplysnin-ger i andelsboligforeningernes årsrapporter, så andelsboligforeningernesøkonomi er gennemsigtig og sammenlignelig. Jeg har derfor bedt Er-
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
hvervs- og Selskabsstyrelsen om at invitere alle relevante parter, herunderABF og revisorforeningerne, til en drøftelse af, om der er behov for yder-ligere vejledninger om regnskaber for andelsboligforeninger, der er om-fattet af årsregnskabsloven. Skulle der vise sig behov for det, er jeg natur-ligvis villig til at lade udarbejde yderligere vejledninger på området.