Boligudvalget 2009-10
BOU Alm.del
Offentligt
859056_0001.png
859056_0002.png
Folketingets Boligudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Dato: 3. juni 2010Tlf. 3392 9300Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 6. maj 2010 føl-ger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 296 (BOUAlm. del).
LNI/ J.nr. 2010-2157
Spørgsmål nr. 296:”Ministeren bedes kommentere henvendelse af 6. maj 2010 fra Aktive Lejerei Syd og Midtjylland vedrørende bekendtgørelse om udlejning af almeneboliger m.v., jf. BOU alm. del. del - bilag 60”
Svar:Folketinget vedtog i juni 2009 ændrede regler for styring og finansiering afden almene boligsektor (lov nr. 490 af 12. juni 2009 om ændring af lov omalmene boliger m.fl.).Som led i lovforslaget blev gennemført en afbureaukratisering og forenklingpå en række områder, herunder bl.a. en harmonisering af organisationsfor-merne i den almene boligsektor. Der skelnes således ikke længere mellemforretningsførerorganisationer, almene andelsselskaber, andelsboligorgani-sationer og selvejende boligorganisationer. Efter de nye regler sondres deralene mellem boligorganisationer henholdsvis med og uden egne boligafde-linger.En almen boligorganisation med egne boligafdelinger kan organiseres medeller uden medlemsindskud. Medlemmer af en sådan boligorganisation erdennes lejere og enhver, der er opnoteret på boligorganisationens venteli-ste.De omtalte lovændringer trådte i kraft den 1. januar 2010.Hidtil har der været forskel på ventelistesystemet i de selvejende boligorga-nisationer og i andelsboligorganisationerne i forhold til anciennitet og gebyr-betaling.
2
Hovedreglen i udlejningsbekendtgørelsen har været – og er fortsat - at ledi-ge almene familieboliger udlejes til de boligsøgende, som i længst tid harværet optaget på en venteliste. Ved opnotering på ventelisten betaler denboligsøgende et opnoteringsgebyr og efterfølgende et årligt ajourføringsge-byr.Udlejningsbekendtgørelsen indeholdt imidlertid særlige regler for almeneandelsboligorganisationer. Ifølge disse regler skulle ventelisten baseres påmedlemsfortegnelsen. Dvs. ancienniteten på ventelisten blev regnet fra ind-meldelsestidspunktet. Det betød, at et medlem af en andelsboligorganisationkunne vente med at lade sig opnotere på ventelisten – og betale venteliste-gebyrer – fra et tidspunkt, som lå tæt på det tidspunkt, hvor den pågældendeønskede en bolig/en anden bolig. Herved kunne boligsøgende i andelsbolig-organisationer nøjes med at betale ventelistegebyr i en kort eller kortereperiode i modsætning til boligsøgende i selvejende boligorganisationer, hvorder skulle betales gebyr allerede fra opnoteringstidspunktet.Som led i den omtalte harmonisering af organisationsformerne er de særligeregler for almene andelsboligorganisationer nu ophævet i den nye udlej-ningsbekendtgørelse. De nye regler trådte i kraft den 1. januar 2010.Generelt gælder, at de boligsøgende er underlagt de til enhver tid gældendeudlejningsregler. Ændres disse, kan det medføre ændrede rettigheder for deboligsøgende. Dette gælder også for boligsøgende i almene andelsboligor-ganisationer.For at afbøde urimelige virkninger er der dog fastsat særlige overgangsreg-ler i bekendtgørelsen for de boligsøgende, der pr. 1. januar 2010 var med-lemmer af en andelsboligorganisation. Ifølge disse regler kan de pågælden-de medlemmer fastholde deres hidtidige anciennitet, hvis de inden en nær-mere angivet frist lader sig opnotere på ventelisten. Ved opnoteringen beta-les ikke et gebyr, men fremover skal der betales et ajourføringsgebyr.Sammenfattende er det min opfattelse, at der med de nye udlejningsreglerer fundet en afbalanceret løsning, som på den ene side tilsigter at stille alleboligsøgende i almene boligorganisationer lige, og som på den anden side irimelig grad tager hensyn til medlemmerne af de hidtidige almene andelsbo-ligorganisationer. Jeg er derfor ikke indstillet på at ændre de nye gebyrreg-ler.
Benedikte Kiær/ Mikael Lynnerup Kristensen