Boligudvalget 2009-10
BOU Alm.del
Offentligt
840222_0001.png
840222_0002.png
Folketingets Boligudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 5. maj 2010
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
MPK/ J.nr. 2010-952
Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 7. april 2010følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 285(BOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Nanna Westerby (SF).
Spørgsmål nr. 285:”Vil ministeren kommentere henvendelse fra Anne Lis Toft vedrørende udle-jers sikkerhedsnet i Danmark, jf. BOU alm. del - bilag 51”
Svar:Jeg skal indledningsvis bemærke, at jeg har fuld forståelse for den ulyksaligesituation, som Anne Lis Toft er havnet i efter at have lejet sin ejendom til etpar. Det fremgår af henvendelsen, at lejerne efter aftale har drevet katteop-dræt på gården, og at dette i strid med aftalen ikke alene skete i staldenemen også i stuehuset således, at huset efter det oplyste som følge af mang-lende rengøring er ødelagt.Jeg kan oplyse, at et tilfælde som dette efter ministeriets kendskab til forhol-dene på området heldigvis er yderst sjældent. Jeg er klar over, at det i sa-gens natur ikke hjælper Anne Lis Toft.Jeg har ikke mulighed for at gå ind i den konkrete sag. Jeg kan derfor alenekommentere på de principielle aspekter, som sagen rejser.Efter lejeloven har en udlejer mulighed for at skille sig af med lejeren, nårlejeren vanrøgter det lejede. For at kunne bringe denne regel i anvendelseer det nødvendigt, at udlejeren får kendskab til forholdene, så udlejerendermed får mulighed for at begrænse skaderne mest muligt. I lejeforhold omlejligheder og enfamiliehuse, som ligger tæt på andre boliger, er dette somregel ikke problematisk, idet de omkringboende typisk vil blive generet af
2
forholdene og derfor retter henvendelse til udlejeren. Er der derimod tale omboliger, som ikke ligger tæt på andre boliger, er der god grund, til at udleje-ren fører et vis tilsyn med ejendommen. Det ville formentlig have kunnetbegrænset skaderne i det foreliggende tilfælde tillige med, at der, som jegforstår oplysningerne, kunne have været mulighed for forsikringsdækning.Ophæver udlejeren lejeaftalen på grund af vanrøgt, hæfter lejeren for deskader, som er påført boligen. Udlejeren vil efterfølgende kunne gøre dettekrav gældende over for lejeren med de retsmidler, der gælder for inddrivelseaf sådanne krav.Generelt om udlejning af boliger vil jeg påpege, at der med indgåelse af enlejeaftale disponeres over meget store formuegoder. Har man ikke et nær-mere kendskab til juraen heri, bør man sikre sig den fornødne sagkyndigerådgivning. Det er ikke alene i relation til det rent lejeretlige, men også i rela-tion til at få rådgivning og svar på spørgsmål om mange praktiske forhold.Jeg er klar over, at mange vælger denne rådgivning fra, men jeg kan ikkeopfordre nok til, at man sikrer sig den nødvendige sagkyndige bistand, nårman beslutter sig for at udleje sin bolig.Det fremgår af henvendelsen, at Anne Lis Toft valgte at undlade at forlangeforudbetalt husleje. Det må antages, at en rådgiver ville have frarådet dettesamtidig med at give oplysning om mulighederne for at forlange et højeredepositum i lejeforholdet om den del af ejendommen, som ikke er beboelse.
Benedikte Kiær/ Annette Klint Kofod