Boligudvalget 2009-10
BOU Alm.del
Offentligt
754384_0001.png
754384_0002.png
Folketingets Boligudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 10. november 2009
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
KAL/ J.nr. 2009-1530
Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 20. oktober 2009følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 28 (BOU Alm. del).
Spørgsmål nr. 28:”Ministeren bedes kommentere BOU alm. del - bilag 6 og herunder tilkende-give, om ministeren er enig i de indskrænkninger i beboerdemokratiet, derlægges op til i brevet fra Abel og Skovgaard Larsen.”
Svar:Det fremgår af brev af 9. juni 2009 fra advokatfirmaet Abel & Skovgård Lar-sen, at brevet er svar på en anmodning fra Århus Kommune om en redegø-relse for, i hvilket omfang de enkelte ældreboligafdelinger skulle have væretinddraget i henholdsvis orienteret om en beslutning om udbud af ren- ogvedligeholdelsen af afdelingernes grønne områder.Det fremgår af brevet, at det vedrører kommunale ældreboliger. Det læggesderfor til grund, at der er tale om kommunalt ejede almene ældreboliger,hvilket også fremgår af, at der i brevet refereres til lov om almene boligerm.v.Det kan bekræftes, at kommunalbestyrelsen for kommunale almene ældre-boligers vedkommende varetager de opgaver, der i almene boligorganisati-oner varetages af organisationsbestyrelsen og øverste myndighed. Beslut-ninger, der i almene boligorganisationer træffes af bestyrelsen eller af øver-ste myndighed, træffes således for de kommunale almene ældreboligersvedkommende af kommunalbestyrelsen, hvor beboerne ikke er repræsente-ret.
2
Afdelingsmødet og afdelingsbestyrelsen i en afdeling med kommunale al-mene ældreboliger har ifølge almenboligloven samme kompetence somafdelingsmødet og afdelingsbestyrelsen i en afdeling af en almen boligorga-nisation.Afdelingsmødet kan således vælge en afdelingsbestyrelse til at udøve med-indflydelse. Afdelingsbestyrelsen skal godkende afdelingens driftsbudget ogregnskab og forelægger budgettet for afdelingsmødet til godkendelse. Hvisder er truffet beslutning herom, skal tillige regnskabet for afdelingen godken-des af afdelingsmødet. Afdelingsbestyrelsen forelægger desuden de over-ordnede rammer for iværksættelse af arbejder og aktiviteter i afdelingen forafdelingsmødet til godkendelse, før disse iværksættes. Endelig kan afde-lingsmødet træffe beslutning om gennemførelse af forbedringer og fastsætteen husorden for afdelingen.Brevet fra Abel & Skovgård Larsen vedrører, så vidt ses, en beslutning, truf-fet af Århus Kommune, om, at renholdelse og vedligeholdelse af afdelinger-nes grønne områder skulle udliciteres. Det lægges derfor til grund, at der ertale om, at de pågældende arbejder fremover udføres af et privat firma ogikke af kommunalt ansatte medarbejdere.Ifølge brevet fra Abel & Skovgård Larsen skal afdelingsbestyrelsen i henholdtil almenboliglovens § 39, 2. pkt., orienteres om ansættelse og afskedigelseaf ejendomsfunktionærer. Det er fuldstændig korrekt, at kommunalbestyrel-sen ville have haft pligt til at informere afdelingsbestyrelsen, hvis der havdeværet tale om ansættelse af en eller flere enkeltpersoner som ejendoms-funktionærer, ligesom kommunalbestyrelsen har været forpligtet til at orien-tere afdelingsbestyrelsen om en eventuel afskedigelse af ejendomsfunktio-nærer som følge af udliciteringen.Brevet fra Abel & Skovgård Larsen indeholder således en korrekt beskrivel-se af den gældende beslutningsstruktur for kommunale almene ældreboli-ger. Der er altså ikke i beskrivelsen lagt op til indskrænkninger i beboerde-mokratiet.Jeg kan tilføje, at jeg synes det er en god idé, at kommunalbestyrelsen in-formerer beboerne i kommunale almene ældreboliger om trufne beslutnin-ger, der har betydning for beboernes hverdag. Jeg finder det imidlertid ikkehensigtsmæssigt nærmere at regulere dette spørgsmål.
Karen Ellemann/ Mikael L. Kristensen