Boligudvalget 2009-10
BOU Alm.del
Offentligt
837819_0001.png
837819_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
3. maj 2010

Besvarelse af spørgsmål 277 alm. del stillet af Boligudvalget den 6.

april 2010 efter ønske fra Nanna Westerby (SF).

Spørgsmål 277:

Vil ministeren kommentere henvendelsen fra Dansk Indbrudssikring, jf.BOU alm. del – Bilag 47, herunder redegøre for reglerne i Holland ogmulighederne for at indføre sådanne regler i Danmark? Vil ministerenvære indstillet på en sådan ændring?

Svar:

Indbrudskriminaliteten har store personlige og økonomiske konsekvenserfor de involverede. Det er derfor vigtigt, at der gøres en indsats for at be-grænse antallet af indbrud.Erhvervs- og Byggestyrelsen har fra de hollandske bygningsmyndighederindhentet en beskrivelse af de regler, som Dansk Indbrudssikring henvi-ser til.Den hollandske byggelovgivning indeholder krav om indbrudssikring afbeboelsesbygninger. Reglerne til indbrudssikring finder anvendelse på al-le de udsatte og svage bygningskomponenter, fx døre, vinduer og lignen-de, som findes på bygningens ydre. Alle kravene er funktionskrav og stil-ler ikke krav om, at specifikke byggematerialer anvendes.I Holland er der udarbejdet standarder, der definerer, hvornår bygnings-komponenter er særligt udsatte og tilgængelige for indbrudstyve. Så snarten del af en bygning er tilgængelig for indbrudstyve og dermed særligtudsat for indbrudstyveri i henhold til den hollandske standard, skal byg-ningskomponenterne have en vis modstandsdygtighed. Modstandsklas-serne er ligeledes defineret i en hollandsk standard, som beskriver enpræstationsbaseret laboratorietest samt en manuel test til fastsættelse afmodstandsklasserne.Komponenters overholdelse af funktionskravene i byggelovgivningenkan påvises ved en certificeringsordning.Den danske byggelov har primært til formål at sikre, at byggeriet i Dan-mark ikke frembyder fare ved ophold inde i selve bygningerne. Det bety-der, at der i byggeloven ikke er hjemmel til at stille krav til materialersegenskaber til at hindre indbrud.I bygningsreglementets pkt. 3.1, stk. 1 findes i dag en bestemmelse om, at
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
bygninger skal udformes og indrettes således, at der under hensyn til de-res anvendelse opnås tilfredsstillende forhold med hensyn til blandt andetsikkerhed. Vejledningsteksten til dette punkt nævner, at i forbindelse medindretningen af bygninger findes der en vejledning til brug for teknisk fo-rebyggelse af indbrudskriminalitet. Vejledningen tager sigte på tekniskesikringsforanstaltninger til imødegåelse af indbrudskriminalitet, fx kravtil døre og vinduer, krav til låse og nøglesystemer mv.Indførelsen af regler svarende til de hollandske må påregnes at ville for-dyre byggeriet, idet bygningskomponenterne i givet fald skal gennemgånye og flere test end i dag. Derudover vil en certificeringsordning, somskal påvise, at bygningskomponenterne overholder lovens funktionskrav,fordyre byggeriet yderligere.Bygningsejerne kan allerede i dag frit vælge, om de ønsker at benyttebygningskomponenter, som sikrer deres bolig mod indbrud, idet dissekomponenter findes på markedet.Regeringen lancerede i begyndelsen af april i år en indbrudspakke med enrække forskellige tiltag til at forhindre indbrud. Som led i indbrudspakkenhar vi taget to initiativer til at forebygge indbrud i bygninger. Dels udar-bejdelse af en ny vejledning om, hvilke tekniske og bygningsmæssige til-tag borgerne kan iværksætte til forebyggelse af indbrudskriminalitet, delsoprettelse af borgerrettet og lettilgængelig information om indbrudssik-ring på hjemmesidenwww.boligejer.dk.Det er min forventning, at den samlede indbrudspakke med de mangeforskellige tiltag vil betyde færre indbrud fremover. Jeg ser derfor ikkebehov for yderligere lovgivningsmæssige tiltag på bygningsområdet.