Boligudvalget 2009-10
BOU Alm.del
Offentligt
832565_0001.png
832565_0002.png
Folketingets Boligudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 23. april 2010
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
LAG/ J.nr. 2010-790
Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 26. marts 2010følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål 272 (BOUAlm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Thomas Jensen (S).
Spørgsmål 272:”Hvad vil ministeren gøre for at sikre, at kælderværelser og -lejligheder ikkebliver udlejet til beboelse?”
Svar:Til brug for en besvarelse af spørgsmålet har jeg indhentet en udtalelse fraØkonomi- og Erhvervsministeriet (Erhvervs- og Byggestyrelsen) vedrørendede byggeretlige regler for anvendelse af kælderrum til beboelse. Ministeriethar oplyst følgende:”Bygningsreglementets kap. 3.3.1, stk. 6 bestemmer, at gulvet i beboelses-rum ikke må ligge lavere end terrænet udenfor. Der kan dog ses bort fradette krav, hvis gulvet ligger over terrænet langs mindst en vinduesvæg.Kælderrum må derfor ikke benyttes til beboelsesrum, medmindre kældergul-vet ligger over terræn eller kommunalbestyrelsen dispenserer fra kravene ikap. 3.3.1, stk. 6. Dette krav har været gældende siden indførelsen af detførste samlede bygningsreglement, som blev indført i 1961.Er bygningen således opført efter 1961, må kælderrummene ikke benyttes tilbeboelsesrum. Før 1961 fandtes imidlertid ikke et samlet bygningsreglementfor hele landet, idet hver kommune havde sit eget bygningsreglement. Forbygninger opført før 1961 gælder derfor ikke ens krav, og hvorvidt et kælder-rum i disse tilfælde må benyttes som beboelsesrum afhænger af, hvilke reg-ler der var gældende i den stedlige kommune på opførelsestidspunktet.
2
Dog gælder, at hvis der finder en væsentlig anvendelsesændring af en byg-ning sted, så er anvendelsesændringen omfattet af bestemmelserne i bygge-loven. At byggeloven finder anvendelse betyder, at der skal søges om byg-getilladelse inden anvendelsesændringen foretages. En væsentlig anven-delsesændring kan fx være, hvis man ønsker at benytte et kælderrum tilbeboelsesrum.Det er kommunen, der er bygningsmyndighed og i kraft heraf behandlerbyggeansøgninger.Når ansøgningen om ændringen af et kælderrum skal behandles, skal kom-munen behandle ansøgningen efter de nugældende regler, og dette vil med-føre, at reglerne om, at gulvet i beboelsesrummet ikke må ligge lavere endterrænet uden for, vil finde anvendelse.”Jeg kan henholde mig til det af Erhvervs- og Byggestyrelsen oplyste, og kansupplerende tilføje, at kommunalbestyrelsen efter byfornyelsesloven har pligttil at føre tilsyn med bygninger, som bruges til bolig eller ophold herunderkælderværelser og -lejligheder. Tilsynsbestemmelserne indebærer, at kom-munalbestyrelsen skal gribe ind i de tilfælde, hvor disse bygninger ved deresindretning eller beliggenhed er sundheds- eller brandfarlige.Konstateres der nærliggende sundhedsfare i forbindelse med tilsynet, skalkommunalbestyrelsen efter byfornyelsesloven nedlægge forbud mod, atlokaliteterne benyttes til beboelse (kondemnering). Kommunalbestyrelsensikrer således, at sundhedsfarlige kælderværelser og -lejligheder ikke udle-jes til beboelse.Det er på den baggrund min opfattelse, at kommunerne har de nødvendigeredskaber til at sikre, at sundhedsfarlige kælderværelser og -lejligheder ikkeudlejes til beboelse.
Benedikte Kiær/ Annette Klint Kofod