Boligudvalget 2009-10
BOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Boligudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 16. april 2010
NH/ J.nr. 2010-545
Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 19. marts 2010følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål 267 (BOUAlm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anita Knakkergaard (DF)
Spørgsmål 267:”Hvad er ministerens begrundelse for, at der ikke skal ske fradrag for vedli-geholdelsesarbejder ved energirenoveringer, men at udlejer skal kunnemedtage hele investeringen i beregning af lejeforhøjelsen, så lejer ikke fårnogen økonomisk fordel?”
Svar:Jeg har lagt til grund for min besvarelse, at der i spørgsmålet refereres tilregeringens Strategi for reduktion af energiforbruget i bygninger fra april2009, hvori der i initiativ 18 vedrørende private udlejningsejendomme indgår4 forslag, herunder et forslag om totaløkonomisk rentable energiforbedrin-ger. De 4 forslag udgør en helhed, der samlet opretholder en rimelig balancemellem udlejer- og lejerinteresser.Det er formålet med de 4 forslag at gøre det lettere at gennemføre energibe-sparende foranstaltninger i private udlejningsejendomme, samtidig med atforslagene skal være omkostningseffektive.I udlejningsejendomme, hvor udlejeren leverer varme og varmt vand, refun-derer lejeren udlejerens udgifter til leverancen ud over den almindelige leje.Det samme gælder for andre leverancer fra udlejeren, herunder el og gas tilopvarmning. Energibesparelser - også som følge af udlejerens gennemførel-se af energibesparende foranstaltninger - kommer derfor lejerne til gode, dalavere forbrug medfører en reduktion af udgifterne til leverancen.
2
Hvis udlejeren gennemfører forbedringer af ejendommen eller det lejede,herunder ved gennemførelse af energibesparende foranstaltninger, kanudlejeren kræve en forbedringsforhøjelse på grundlag af den del af den ri-melige investering, der vedrører forbedringer, dvs. foranstaltninger, der for-øger brugsværdien af det lejede for lejeren.Den del af investeringen, der vedrører vedligeholdelse, herunder sparetfremtidig vedligeholdelse af bygningsdele eller komponenter, der skiftes udmed nye, kan ikke medføre lejeforhøjelse. Det skyldes, at vedligeholdelseblot opretholder den standard, lejeren efter lovgivningen og aftaleforholdethar krav på, og som lejeren allerede betaler for gennem sin lejebetaling.Udlejeren må derfor afholde udgifterne hertil over vedligeholdelseskontoen.Forslaget om totaløkonomisk rentable energiforbedringer sigter på at styrkeudlejers incitament til at gennemføre hensigtsmæssige energibesparendeforbedringer, uden at lejeren herved stilles ringere. For visse forbedringsar-bejder får udlejer derfor mulighed for at kræve en forbedringsforhøjelse pågrundlag af hele den rimelige investering, dvs. på grundlag af såvel forbed-rings- som vedligeholdelsesudgifter. For sådanne forbedringer kan udlejerensåledes alt andet lige opnå en større lejeforhøjelse end efter de gældenderegler. I givet fald kan der naturligvis ikke finansieres med hensatte vedlige-holdelsesmidler.Forudsætningen for at benytte denne mere gunstige bestemmelse er, atforbedringsarbejdet er totaløkonomisk rentabelt, dvs. at de afledte energibe-sparelser er større end forbedringsudgiften. Dermed sikres, at lejernes brut-toudgifter, dvs. summen af husleje og varmebetaling, ikke øges ved energi-forbedringen.Hvis udlejeren ikke på forhånd kan dokumentere tilstrækkelige energibespa-relser ved gennemførelsen af det konkrete projekt, kan de mere gunstigeregler ikke anvendes, hvorfor udlejer må benytte de almindelige, gældenderegler for forbedringsforhøjelser.Størrelsen af besparelsen og dermed af lejeforhøjelsen fastlægges på pro-jekttidspunktet. Hvis energipriserne stiger efter dette tidspunkt, vil lejernesbesparelse alt andet lige stige tilsvarende, uden at lejeforhøjelsen ændres.Lejerne får således på længere sigt også en økonomisk fordel af gennemfø-relsen af totaløkonomisk rentable energiforbedringer.
Benedikte Kiær/ Annette Klint Kofod