Boligudvalget 2009-10
BOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Boligudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 6. april 2010
MPK/ J.nr. 2009-489
Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 16. marts 2010følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål 252 (BOUAlm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Nanna Westerby (SF)
Spørgsmål nr. 252:”Vil ministeren redegøre for reglerne for hotellejligheder i privat udlejnings-byggeri? Og vil ministeren herunder redegøre for, hvordan reglerne er forlejligheder inkl. hotellejligheder, der står tomme i mere end 6 uger?”
Svar:Begrebet ”hotellejlighed” er ikke et lejeretligt begreb men derimod en beskri-velse af en bestemt form for benyttelse af en helårsbolig. Begrebet anven-des om den situation, hvor en almindelig lejebolig til helårsbeboelse tages ianvendelse til midlertidig, korterevarende (hotellignende) ophold. Der er oftetale om, at en virksomhed eller lignende benytter en sådan bolig til kortere-varende, midlertidig indkvartering af ansatte som alternativ til ophold på ho-tel.En sådan anvendelse af en helårsbolig vil som udgangspunkt forudsætteforudgående samtykke fra kommunalbestyrelsen, jf. boligreguleringslovens §50, hvis boligen er beliggende i en kommune, hvor boligreguleringslovenskapitel 7 er gældende.For helårsboliger i sådanne kommuner gælder boligreguleringslovens § 48,stk. 2, hvorefter ejeren skal give meddelelse til kommunalbestyrelsen omden ledige bolig, når denne har været ledig i mere en 6 uger. Efter stk. 3 kankommunalbestyrelsen efter fristens udløb anvise en boligsøgende, som eje-ren skal udleje boligen til.
2
Efter stk. 4 er kommunalbestyrelsen berettiget til ved fogeden at lade enboligsøgende, som kommunalbestyrelsen har anvist, indsætte i lejligheden.Hvis ejeren efter stk. 5 i sin anmeldelse har godtgjort, at der er indgået aftaleom senere overdragelse af brugsretten, eller at boligen midlertidigt er ube-boelig som følge af ombygning, kan kommunalbestyrelsen give ejeren enyderligere frist.Det følger af stk. 6, at stk. 3 og 4 ikke gælder for ejere og andelshavere, somer fraflyttet deres bolig, og som uanset forsøg derpå ikke har kunnet afhæn-de den.
Benedikte Kiær/ Annette Klint Kofod