Boligudvalget 2009-10
BOU Alm.del
Offentligt
Folketingets BoligudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. MST- 705-00081Den 23. april 2010
Folketingets Boligudvalg har i brev af 4. marts 2010 stillet følgende spørgs-mål nr. 215 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Nanna Westerby (SF).Spørgsmål nr. 215 (alm. del)
Vil ministeren tage initiativ til, at der udarbejdes en national handlingsplanfor at fjerne PCB fra danske bygninger – ikke mindste set i lyset at, at hund-redevis af daginstitutioner muligvis har for høje PCB-niveauer jf. artikel iIngeniøren den 26. februar 2010: ”Vuggestuer og skoler er fyldt med en afverdens farligste miljøgifte”?Svar
I forbindelse med at Miljøstyrelsen i foråret 2009 offentliggjorde rapporten:”Sundhedsmæssig vurdering af PCB-holdige bygningsfuger”, blev der etab-leret et tværministerielt samarbejde om problemstillinger, som relaterer sigtil PCB, idet de vedrører en række forskellige ministeriers ressort, jf. neden-for:Arbejdstilsynet: PCB i arbejdsmiljø,Erhvervs- og Byggestyrelsen: PCB i byggematerialer og indeluft,Miljøstyrelsen: Forbud mod brug af PCB og håndtering af PCB i affald,Socialministeriet: PCB og regler om sundhedsfarlige boliger,Sundhedsstyrelsen: PCB og sundhedMed henblik på vejledning af borgere, kommuner og virksomheder har mini-sterierne udarbejdet et fælles faktaark om håndtering af PCB i relation tilaffald, arbejdsmiljø, indeluft og sundhed.På trods af at al anvendelse af PCB har været forbudt siden 1986, og brugaf PCB i fugemasse og andre byggematerialer har været forbudt siden1977, har det vist sig, at der stadig forekommer PCB i bygninger. Det erimidlertid endnu uvist, hvor udbredt PCB er i danske bygninger og i hvilkekoncentrationer, det forekommer.Det er derfor vigtigt at få klarlagt, hvor stort problemet med PCB er, og deter netop, hvad en række ministerier er i gang med.
Miljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Arbejdstilsynet, Erhvervs- og Byggestyrelsen og Miljøstyrelsen har gennem-ført en forundersøgelse om PCB bl.a. med det formål at tilvejebringe et fag-ligt grundlag for en vurdering af, om forekomsten af PCB-holdige byggema-terialer i danske en- og tofamiliehuse er så begrænset, at de kan undtagesfra øvrige opfølgende undersøgelser om PCB. Forundersøgelsen beskriverindsatsen i relation til PCB i en række lande, herunder, hvordan en- og to-familiehuse har været behandlet. Det kan på grundlag af forundersøgelsenikke afvises, at der forekommer PCB i en- og tofamilehuse.På baggrund af forundersøgelsens resultater samt resultater fra Køben-havns Ejendommes og KAB’s screeninger af bygninger for PCB m.v., er deimplicerede ministerier nu ved at undersøge mulighederne for at igangsættemere omfattende kortlægning af PCB i byggematerialer og indeluften i dan-ske bygninger.En sådan kortlægning kan danne grundlag for at vurdere i hvilket omfang,der i Danmark er behov for en særlig indsats i relation til PCB, og hvordanindsatsen i givet fald skal tilrettelægges.Erhvervs- og Byggestyrelsen er ved at igangsætte en undersøgelse af ef-fekten af forskellige metoder til at mindske PCB i indeluften. Erhvervs- ogByggestyrelsen er desuden i gang med at udvikle en fælles og ensartetstandard for, hvordan man måler PCB i indeluften.
Karen Ellemann/ Claus Torp
2