Boligudvalget 2009-10
BOU Alm.del
Offentligt
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
26. marts 2010
Besvarelse af spørgsmål 201 alm. del stillet af Boligudvalget den 1.
marts 2010 efter ønske fra Colette L. Brix (DF).
Spørgsmål:
Flere andelsboligejere rammes for øjeblikket hårdt af krisen, da sikkerhe-den i en andelsbolig er i selve andelsbeviset og ikke i boligen, hvilket fø-re til, at de enkelte andelshavere ikke har mulighed for at hjemtage real-kreditlån på samme vilkår som ejere af lejligheder. Det kan i teorien ladesig gøre, men kræver generalforsamlingens godkendelse af hvert enkeltlån – oftest med enstemmighed – hvilket i realiteten umuliggør scenariet.Er ministeren bekendt med andelsbolighavernes nuværende, begrænsedelåneoptagelsesmuligheder, og har ministeren i givet fald påtænkt at intro-ducere nogle foranstaltninger for andelsboligejere – f.eks. muligheden foroptagelse af realkreditlån i en andelsbolig – som dermed vil kunne mildnekrisens omfang?Svar:
I forhold til ønsket om muligheden for, at andelshaverne kan optage et re-alkreditlån i en andelsbolig kan jeg oplyse, at realkreditlovgivningenkræver, at der ved optagelse af et realkreditlån er en fast ejendom, somejeren af ejendommen giver pant i ved optagelsen af lån. Den faste ejen-dom ligger samtidig til sikkerhed for de realkreditobligationer, som real-kreditinstituttet udsteder i forbindelse med lånet.En andelsboligforening er et boligfællesskab, hvor der er knyttet en eks-klusiv brugsret til en bestemt andel. Ved køb af en andel i en andelsbolig-forening bliver man medlem af foreningen og bliver samtidig indirektemedejer af det samlede beboelseskompleks. Et andelsboligbevis er der-med ikke det samme som et skøde i en fast ejendom, da det er andelsbo-ligforeningen – og ikke andelshaverne – som ejer ejendommen.Hvis andelsboligen skal kunne realkreditbelånes, vil det kræve væsentligeændringer i realkreditlovgivningen, således at det eksplicit fremgår, at derkan realkreditbelånes mod andet end pant i fast ejendom. En sådan lov-ændring vil imidlertid have en række afledte konsekvenser. Det følgerbl.a. af direktiver på området, at realkreditobligationers status som særligtsikre værdipapirer er baseret på, at den bagvedliggende sikkerhed er panti fast ejendom. Hvis den bagvedliggende sikkerhed ikke udelukkende ba-serer sig på fast ejendom, vil realkreditobligationer ikke længere kunnebetragtes som særligt sikre, hvilket i sidste ende vil kunne føre til en stig-ning i prisen på realkreditlån.
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
2/2
Regeringen gjorde det i 2004 muligt for andelshaverne at optage lån ipengeinstitutter mod pant i andelsbeviset. Jeg har netop nedsat en ar-bejdsgruppe med deltagelse af Finansrådet og AndelsboligforeningernesFællesrepræsentation, der inden sommeren 2010 skal undersøge pantha-veres mulighed for at overtage en andelsbolig på tvangsauktion, hvilketkan være problematisk, hvis panthaver ikke opfylder kravene i andelsbo-ligforeningens vedtægter om bopælspligt. Ifølge Finansrådet og Andels-boligforeningernes Fællesrepræsentation kan en sådan manglende mulig-hed have en negativ påvirkning på andelsboligmarkedet i al almindelig-hed.