Boligudvalget 2009-10
BOU Alm.del
Offentligt
812156_0001.png
812156_0002.png
Folketingets Boligudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 12. marts 2010
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
MPK/ J.nr. 2010-375
Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 24. februar 2010følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål 192 (BOUAlm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Nanna Westerby (SF).
Spørgsmål nr. 192:”Vil ministeren redegøre for, hvordan en lejer er stillet, hvis en udlejer ikkefølger op på en klage fra en lejer over en nabos overtrædelse af husorde-nen? Kan en lejer i givet fald gå videre med klagen til huslejenævnet? I ne-gativt fald, vil ministeren være med til at ændre reglerne?”
Svar:Både efter den almene lejelov og lejeloven for private udlejningsboliger harudlejeren over for lejerne i ejendommen pligt til at sørge for, at der herskergod ro og orden i ejendommen. Denne pligt indebærer bl.a., at udlejeren igivet fald vil skulle opsige eller ophæve lejeaftalen med lejere, som ikkeiagttager god husorden.Hvis udlejeren ikke opfylder sin pligt efter opfordring fra en lejer i ejendom-men, vil lejeren kunne indbringe sagen for boligretten med påstand om, atudlejeren tilpligtes at opsige eller ophæve lejeaftalen med den pågældendelejer, som ikke udviser god ro og orden i ejendommen.Huslejenævn og boligklagenævn har efter de gældende regler ikke kompe-tence til at træffe afgørelse i sager om opsigelse eller ophævelse. Detteskyldes især, at det grundlag, som nævnene virker på, ikke opfylder de rets-sikkerhedsmæssige krav, som afgørelser af en så indgribende karakter, somfratagelse af boligen, forudsætter. Dette forhold har været gjort til genstandfor adskillige granskninger i juridiske udvalgsarbejder, hvor konklusionengenerelt har været, at nævnene ikke egner sig til at træffe afgørelse i bevis-
2
tunge sager. Netop husordenssager indgår i denne sagskategori, idet så-danne sager almindeligvis forudsættes afgjort på grundlag af vidneudsagn.For nævnsbehandling i almindelighed gælder det princip, at nævnet skalafvise sager, som ikke er egnede til behandling ved et nævn. Denne regel erkodificeret i begge lejelove.På denne baggrund er det min opfattelse, at der ikke er grundlag for at hen-lægge sådanne sager til nævnene, idet nævnene som hovedregel alligevel ioverensstemmelse med ovennævnte princip vil skulle afvise at behandledem.
Benedikte Kiær/ Annette Klint Kofod