Boligudvalget 2009-10
BOU Alm.del
Offentligt
810335_0001.png
810335_0002.png
Folketingets Boligudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 9. marts 2010
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
CWI/ J.nr. 2010-316
Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 15. februar 2010til indenrigs- og socialministeren følger hermed socialministerens en-delige svar på spørgsmål 188 (BOU alm. del).
Spørgsmål 188:”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 12. december 2009 fraLejernes Landsorganisation, Horsens vedr. tidsfrist på lejestigninger i forbin-delse med forbedringer, jf. BOU alm. del – bilag 20.”
Svar:I brev af 12. december 2009 har Lejernes Landsorganisation i Horsens rejstet spørgsmål vedrørende forbedringsforhøjelser på ejendomme. Organisati-onen påpeger, at det ikke er angivet i loven, hvor længe en udlejer kan op-pebære en forbedringsforhøjelse, herunder at forhøjelsen løber videre, selvom forbedringen på baggrund af den oprindelige beregning er betalt. Orga-nisationen har samtidig til orientering vedlagt en artikel fra Horsens Folke-blad fra den 4. december 2009, omhandlende en ejendom, hvor lejerne be-taler en lejeforhøjelse på 720 kr. årligt for et antenneanlæg, som blev etable-ret for 20-25 år siden.Det fremgår af lejelovens § 58, at udlejeren, hvis denne har forbedret detlejede, kan forlange lejen forhøjet med et beløb, der modsvarer forøgelsen afdet lejedes værdi. Lejeforhøjelsen skal som udgangspunkt kunne give enpassende forrentning af den udgift, der med rimelighed er afholdt til forbed-ringen, samt dække afskrivning og sædvanlige udgifter til vedligeholdelse,administration, forsikring og lignende.I praksis fastsættes lejeforhøjelsen på basis af ydelsen på et sædvanligtrealkreditlån med en passende løbetid. Løbetiden vil være afhængig af for-bedringens levetid.
2
Forbedringsforhøjelser efter lejelovens § 58 er stedsevarende, således atlejerne skal betale lejeforhøjelsen, selv om det eventuelle lån, som udlejerhar optaget til finansiering af arbejderne, er indfriet. Begrundelsen herfor er,at udlejeren er forpligtet til at vedligeholde forbedringerne i hele deres levetidog herefter forny dem med tilsvarende forbedringer, uden at der som følgeheraf kan kræves forhøjelse af lejen.Lejerne kan til enhver tid kræve, at forbedringerne er funktionsduelige ogvedligeholdte. Hvis forpligtelsen ikke opfyldes, kan lejeren indbringe sag omvedligeholdelse for huslejenævnet, eller lejeren kan efter omstændighedernekræve lejen nedsat efter reglerne om det lejedes værdi.Jeg finder derfor ikke grundlag for at ændre den gældende ordning.
Benedikte Kiær/ Annette Klint Kofod