Boligudvalget 2009-10
BOU Alm.del
Offentligt
757930_0001.png
757930_0002.png
Folketingets Boligudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 16. november 2009
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]www.ism.dk
Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 19. oktober 2009følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 18 (BOU alm. del.)
sbu/ J.nr. 2009-1523
Spørgsmål nr. 18:”Mener ministeren, at det er tilfredsstillende, at tre ud af fire demente over 80år ikke kan få en egnet bolig, fordi der i dag kun findes 5.445 demensboligerpå plejehjem eller som almene plejeboliger til de 25.000 demente danske-re?”
Svar:Det er mit indtryk, at kommunerne har fokus på demensområdet og kontinu-erligt arbejder med udvikling af en specialiseret indsats på området. Derforer langt de fleste af landets almene plejeboliger i stand til at opfylde de be-hov, som personer med demens har. Der er imidlertid en særlig gruppe afdemente med aggressiv udadreagerende adfærd, som kræver særligt indret-tede boliger. Jeg formoder, at det er denne personkreds, der henvises til ispørgsmålet.Det er kommunernes opgave at tilvejebringe det nødvendige antal plejeboli-ger til svage ældre. Boligerne skal med hensyn til udstyr og udformning væreindrettet, så de modsvarer det behov, de ældre har for pleje og omsorg.Regeringen har skabt gode rammer for, at kommunerne kan løfte denneopgave.Kommunernes tilskud til finansiering af nybyggeriet, grundkapitalen, er såle-des nedsat fra 14 til 7 pct. frem til udgangen af 2010. Desuden er maksi-mumbeløbet for byggeri af ældreboliger opjusteret i de dele af landet, hvordet er dyrest at bygge. Endelig er beboerbetalingen i nybyggeriet blevetnedsat, hvorved starthusleje vil falde med ca. 11-12 pct.
2
Det er derfor min opfattelse, at de rammer, kommunerne i dag har for atopføre plejeboliger, fuldt ud muliggør, at de kan imødekomme det lokalebehov for plejeboliger, herunder boliger til demente.Jeg vil afslutningsvis gøre opmærksom på, at indsatsen i forhold til demensikke kun vedrører en velindrettet plejebolig, men må have sigte på en brede-re indsats med særlig fokus på udvikling af redskaber og metoder i forhold tilpleje af personer med demens og opkvalificering af personale. Jeg henviser iden forbindelse til min besvarelse af spørgsmål nr. 15, hvor jeg har redegjortnærmere for regeringens indsats på demensområde.
Karen Ellemann/Mikael Lynnerup Kristensen