Boligudvalget 2009-10
BOU Alm.del
Offentligt
814792_0001.png
814792_0002.png
Folketingets Boligudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 18. marts 2010
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
LRH/ J.nr. 2010-1130
Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 4. februar 2010til indenrigs- og socialministeren følger hermed socialministerens en-delige svar på spørgsmål nr. 177 (BOU Alm. del). Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Bjarne Laustsen (S).
LNI/j. nr. 2010-236
Spørgsmål nr. 177:”I forlængelse af afholdelse af samråd i Boligudvalget om samrådsspørgsmålQ bedes ministeren fremsende en redegørelse for hhv. ministeriets opfølg-ning på sagen fra Aars Kommune, samt på statsforvaltningens opfølgningover for Vesthimmerlands Kommune i lyset af Kammeradvokatens udtalel-se.”
Svar:Statsforvaltningen Nordjylland afgav den 23. november 2009 en vejledendeudtalelse i sagen om Aars/Vesthimmerlands kommunes videresalg af grundetil Aars Boligforening i perioden 2003-2008. Statsforvaltningen udtalte såle-des, at den var mest tilbøjelig til at mene, at det er godtgjort, atAars/Vesthimmerlands Kommune i sagen handlede ulovligt for så vidt angårto af de grundsalg, som sagen vedrører.Indenrigs- og Socialministeriet modtog, mens sagen verserede i statsforvalt-ningen, orientering om forskellige sagsskridt hos Statsforvaltningen Nordjyl-land. Ministeriet bistod endvidere statsforvaltningen med generel vejledningom de relevante retsregler i almenboliglovgivningen.Indenrigs- og Socialministeriet indhentede, efter at Statsforvaltningen Nord-jylland havde afgivet en udtalelse i sagen den 23. november 2009, til brugfor ministeriets vurdering af sagen et responsum fra Kammeradvokaten. Iresponsummet gøres rede for de retlige konsekvenser i en situation, hvor enkommune har godkendt et støttet byggeprojekt, hvor det kan konstateres, at
2
anskaffelsessummen for projektet er for høj, fordi købet af den byggegrund,der indgår heri – og som den pågældende kommune selv er sælger af – ersket til en pris, der overstiger markedsprisen.Det er som oplyst under samrådet Kammeradvokatens vurdering, at enkommune i en sådan situation vil have pligt til at lovliggøre forholdene.Indenrigs- og Socialministeriet bad på baggrund af Kammeradvokatens vur-dering af dette generelle spørgsmål den 4. februar 2010 StatsforvaltningenNordjylland om at tage stilling til de retlige konsekvenser af, atAars/Vesthimmerlands Kommune efter statsforvaltningens opfattelse hand-lede ulovligt for så vidt angår to af grundsalgene i sagen samt i givet fald tilspørgsmålet om eventuel anvendelse af de i kommunestyrelseslovens §§ 50a-d samt § 51 mulige reaktioner. Indenrigs- og Socialministeriet bad endvi-dere statsforvaltningen oplyse ministeriet om sagens videre forløb.Jeg vil orientere udvalget, når statsforvaltningens stillingtagen til ovennævn-te spørgsmål foreligger.
Benedikte Kiær/ Per Larsen